Türkmenler silahlandı IŞİD ile savaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkmenler silahlandı IŞİD ile savaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 01:40

IŞİD’in önceki gün Musul’a bağlı Telafer kentini almasıyla onbinlerce Türkmen yerinden yurdundan olurken geride kalanlar silahlanıp savaşmaya başladı. IŞİD dün Kerkük’e 20 km uzaklıktaki Beşir köyünü hedef aldı. Silahlı Türkmen birlikleri IŞİD’e karşı saldırıya geçti.

Haberin Devamı

IRAK’ta ordunun kendilerini korumamasından şikâyetçi olan Türkmenler, IŞİD’e karşı silahlı direniş başlattı. Önceki gün çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Telafer kentini ele geçiren IŞİD militanları bu kez de Kerkük’e bağlı Türkmen nüfuslu Beşir köyüne saldırdı. Köyü havan topu atışına tutan IŞİD, yerleşime girmeyi başardı. Türkmenler ise önce kadınları ve çocukları kamyonlara bindirerek bölgeden uzaklaştırdı. Ardından Kürt yönetimine bağlı Peşmergelerin ve Irak polis gücünün desteğiyle IŞİD’e karşı taarruza geçti. Çatışma esnasında Kerkük İlçe ve Nahiyeleri Polis Müdürü Serhat Kadir, oğlu ve 10 güvenlik gücü yaralandı. Kerkük Emniyet Müdürü Yardımcısı Turan Abdurrahman, “Beşir köyündeki IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmek için operasyon başlattık. Güçlerimiz Beşir köyünü kurtarmak için IŞİD ile şiddetli çatışmalara girdi” açıklamasını yaptı. Köye 5 kilometre uzaklıktaki Türkmen nahiyesi Tazehurmatu’da da IŞİD’e karşı silahlı Türkmen birlikleri oluşturuldu. Muhtemel bir IŞİD saldırısına karşı devlet kurumları erken saatlerde kapatıldı. Ayrıca, Tazehurmatu’daki kadın ve çocuklar da Kerkük’e gönderildi. İlçeyi bin 500 gönüllü ile koruyacaklarını söyleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Tazehurmatu sorumlusu Ercüman Hüseyin Mali, “IŞİD’in hedefinde Şiiler var. Biz Şiiyiz ama Sünni kardeşlerimizden çok destek alıyoruz” dedi. Bu arada Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Türkmenlerin yaşadığı Çardağlı, Biravcılı ve Karanaz köyleri de IŞİD’in eline geçti.

Kaçış sürüyor

Haberin Devamı

IŞiD’in ele geçirdiği Musul’a bağlı Türkmen kenti Telafer’de Türkmenlerin göçü devam ediyor. Telaferli Türkmenler kamyonet kasalarında kenti terk ederken, 1 aylık Hatice bebeğin 3 günden bu yana bir arabanın içinde ailesiyle birlikte aç ve çok az su ile yolculuk yaptığı belirtildi. Telaferli binlerce Türkmen, iki günden bu yana araçlarla ve yaya olarak Bölgesel Kürt yönetimine bağlı güvenli bölgelere göç ediyor. Türkmenler, genellikle Şengal bölgesini kullanarak Duhok’a ve Musul üzerinden Erbil’e geliyor. IŞİD’in kontrolü ele geçirmesi ardından kaçanlar arasında Irak ordusuna bağlı askerlerin de bulunduğu görüldü. m DHA

En büyük rafineri kapatıldı

Haberin Devamı

Irak’ın en büyük petrol rafinerisi, IŞİD’in saldırıları nedeniyle kapatıldı. Günlerdir IŞİD kuşatması altında olan Bağdat’ın 200 km kuzeyindeki Beyci’deki rafineri, halen Irak ordusunun kontrolündeydi. Ancak rafineri yönetimi, IŞİD bombardımanının sürmesi nedeniyle yabancı işçileri tahliye etmeye ve rafineriyi tamamen kapatmaya karar verdi. Rafineri, ABD işgali sırasındaki yoğun çatışmalarla geçen dönemde bile kapatılmamıştı. Beyci rafinerisi, Irak’ın elektrik üretiminde olduğu kadar ülke içinde su dağıtımını sağlayan pompalama mekanizmasının çalıştırılmasında da kritik bir öneme sahip. IŞİD, Bağdat’a sadece 60 km uzaklıktaki Bakuba’ya saldırdı. Bir karakola saldırıda 40 tutuklu öldü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!