Türkmen’e bomba yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkmen’e bomba yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 20:14

Suriye’de Türkmenlerin yaşadığı bölge, Esad rejimi tarafından karadan, Rus uçakları tarafından da havadan bombardıman altında. Rus savaş uçaklarının yoğun hava desteğiyle süren kara operasyonunun Bayırbucak’taki Acısu, Fırınlık, Gimam ve Kızıldağ bölgelerinde şiddetlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

ESAD rejiminin, Suriye Bayırbucak Türkmen bölgesine Rus bombardımanı desteğinde devam eden kara operasyonu önceki gece şiddetlendi. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak’taki Türkmen Dağı’nda çatışmalar yaşanırken bölge halkı evlerini terk ederek daha güvenli bölgelerde çadırkent oluşturdu. Yerel kaynaklar, Rus savaş uçaklarının yoğun hava desteğiyle süren kara operasyonunun önceki gece Bayırbucak’taki Acısu, Fırınlık, Gimam ve Kızıldağ bölgelerinde yoğunlaştığını bildirdi. 

HÂKİM TEPELER DÜŞTÜ

Esad ailesinin memleketi kıyı kenti Lazkiye’nin kuzeyindeki Bayırbucak bölgesine hâkim tepeler, DHA’nın haberine göre rejim güçlerinin eline geçti. Esad rejiminin Türkmen Dağı’na yönelik başlattığı kara harekâtı, önceki gece geç saatlere kadar yoğun şekilde sürdü. Dün sabah saatlerinde bazı mevzi ve köyler uzaktan atılan füze ve havan toplarıyla aralıklarla vurulurken, çatışmalar, bölgenin güneyindeki Gimam köyü ve çevresinde devam ediyor.

Haberin Devamı

YAYLADAĞı’nDAN DUYULDU

Yerel kaynaklar, çatışmalarda, her iki taraftan da ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi. Önceki gün yapılan saldırıda patlama sesleri Hatay’ın Yayladağı ilçesinden de duyulurken Rusya’nın saldırı sırasında Akdeniz açıklarındaki gemiden de çok sayıda atış yaptığı da bildirildi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Türkmenlerin elindeki son kale olan Bayırbucak bölgesine Rusya’nın havadan, Esad birliklerinin ise karadan başlattığı saldırıların özellikle son 10 günde daha şiddetlendiğini ifade etti.

FÜZE, BOMBA ATILIYOR

Abdurrahman Mustafa Türkmenlerin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri şöyle anlattı: “Rus uçakları Bayırbucak semalarından hiç eksik olmuyor. Füzeler, bombalar atılıyor. Karadan ise Esed birlikleri ilerlemeye çalışıyor ancak biz buna izin vermiyoruz. Şehitlerimiz ve yaralılarımız da var ama Allah’a şükür mücadeleye devam ediyoruz. Bayırbucak zaten 5 yıldır ateş altında ama son 10 gündür çok şiddetli saldırılara maruz kaldı. Biz ilerlemelerine izin vermiyoruz ama ilerlerlerse bizim için büyük bir sıkıntı olur.”

Haberin Devamı

ARKASINDA RUSYA VAR

Saldırıların arkasında Rusya olduğunu da söyleyen Mustafa, “Bu saldırıların arkasında aslında Rusya var çünkü siyasi çözümden bahsediliyor bu nedenle Esed ne kadar bölgeye hâkim olursa masada o kadar güçlü olur. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

BARBARCA SALDIRI

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Suriye’de Türkmen bölgelerine yapılan harekâta tepki göstererek, “Kimse ‘Teröre karşı mücadele veriyoruz’ iddiası ile oradaki Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük yapılan katliamları meşru kılamaz” dedi. Davutoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin Bakanlığa çağırılarak uyarıldığını da açıkladı. Davutoğlu, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken Suriye’de Türkmen yerleşimlerine yapılan bombalamaların sorulması üzerine şunları söyledi:

Haberin Devamı

SİVİLLERE DÖNÜK

“Son günlerde özellikle Bayırbucak bölgesinde Suriye halkına genelde, ama özelde de Türkmen kardeşlerimize dönük olarak çok yoğun bir saldırı söz konusu. Dün (önceki gün) bütün gece boyunca askeri, istihbari ve diplomatik birimlerimizle değerlendirmeler yaptık. Bu saldırı dahi Suriye rejiminin ne kadar kanlı ve barbar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tamamıyla sivillere dönük bir saldırıdır.Rus uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusu. Onun için Dışişleri Bakanımıza, Rus Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılarak bu konuda gerekli bilgilendirme ve gerekli girişimlerde bulunulması talimatı verdim. Gece Rusya Büyükelçisi de bu anlamda bakanlığımıza çağrıldı. Kendilerine çok açık bir ifadeyle, eğer Rus Hava Kuvvetleri ve Rusya’da askeri bir mevcudiyeti DEAŞ’a karşı mücadele edecekse, bunu DEAŞ’a karşı yapmalılar, ama Türkiye’nin sınır boylarında sivil halka karşı katliam mahiyetinde ve misket bombaları da atacak şekilde eğer sivil halk Türkiye’ye yöneltilir, yeni bir mülteci akımı ortaya çıkarsa, bundan, bu konuda katkıda bulunan herkes sorumlu olur. Bayırbucak bölgesinde sahra hastanesinde 40 yaralı var. Sivil halka karşı yapılan her türlü saldırıya karşıyız. Bayırbucak Türkmenleri asırlardır orada yaşamış kardeşlerimizdir diğer Suriyeliler gibi. Onlara dönük bu barbarca saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı davranmaya bir kez daha davet ediyoruz. ‘Teröre karşı mücadele veriyoruz’ iddiası ile oradaki Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük yapılan katliamları kimse meşru kılamaz.”

Haberin Devamı

ÇADIRLARA SIĞINDILAR

SURİYE’de Esad rejimi, Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde başlattığı kara harekatını genişletirken, askerler Rusların da desteğiyle muhaliflerin kontrolündeki Türkmen Dağı Fırınlık bölgesine ilerleyişini sürdürüyor. Buna karşılık Bayırbucak Türkmen bölgesindeki 2’nci Sahil Tümeni Sultan Murat Tugayı birlikleri ise sızmalara karşı hafif silahlarla bölgede nöbet tutarken, kamyonetlere monte edilmiş makineli tüfeklerle rejim güçlerine karşı koymaya çalışıyor.

Rejimin artan saldırıları ve hava bombardımanları yüzünden köylerinden kaçmak zorunda kalan Bayırbucak Türkmenleri ise Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Lazkiye’nin Yamada köyündeki çadırkente yerleşti.

Haberin Devamı

ESAD, SURİYE POLİTİKASININ İNTİKAMINI ALIYOR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Suriye ordusu ve Rus uçaklarının Türkiye sınırına doğru etnik Türkmen temizliği yaparak ilerlediğini belirtti. Meclis’te basın toplantısı yapan Özdağ, “Esad AKP’nin Suriye politikasının intikamını Türkmenler üzerinden almakta. Türkmenlerin yok edilmesini önlemek için AKP derhal adım atmalı. Türkmenlere her destek verilmeli” dedi. 

DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILARAK UYARILDI

RUSYA’nın, Suriye ordusuna destek vermek amacıyla Türkmen köylerine yönelik bombardımanı, Ankara-Moskova ilişkilerini yeniden gerginleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun talimatı üzerine Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un bakanlığa çağrılarak uyarıldığını açıkladı. Karlov’a sözlü uyarıyı Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ümit Yalçın yaptı. Sözcü Bilgiç, “Ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulanmış, Rusya’dan bu operasyona bir an önce son vermesini istediğimiz belirtilmiştir” dedi.
Ankara benzer uyarıyı aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi olan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdonav’a da iletti. Müsteşar Yardımcısı Yalçın telefonla aradığı Bogdonav’dan, Rusya’nın Türkmen köylerine yönelik hava harekâtının kabul edilemez olduğunu belirtti. Türkiye, daha önce de 3-4 Ekim tarihlerinde Rusya savaş uçaklarının Türkiye Hava Sahası’nı ihlal etmeleri ve Türk uçaklarına radar kilitlenmesi yapılması üzerine de Büyükelçi Karlov’u art arda üç kez Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!