Türkmendağı’na yığınak iddiası

Güncelleme Tarihi:

Türkmendağı’na yığınak iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 23:11

Esad rejiminin Suriye’nin güneyinde büyük ölçüde kontrolü sağlamasının ardından, Lazkiye ilinin kuzeyinde Türkiye’ye sınır ve kısmen muhaliflerin elindeki Türkmendağı’na doğru yığınak yaptığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

ANADOLU Ajansı, Esad rejimi ve İran destekli yabancı grupların Lazkiye ilinin kuzeyinde ‘gerginliği azaltma bölgesi’ sınırları içindeki Türkmendağı’na saldırmak için askeri yığınak yapmayı sürdürdüğünü bildirdi.
Muhaliflere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esad rejimi ve destekçisi İran’ın komutasındaki yabancı terörist gruplar Türkmendağı ve İdlib’in güneybatısındaki Cisir eş Şuğur ilçesini ele geçirmeye yönelik hazırlık yapıyor. Bölgedeki muhaliflerin rejime karşı mücadele için kurduğu ‘Türkmendağı Operasyon Odası’ komutanlarından Ebu Abid Ateyra, AA’a yaptığı açıklamada, Esad rejiminin Türkmendağı ve İdlib’e saldırmak için büyük askeri yığınak yaptığını söyledi. Ateyra, “Esed rejimi, Kürtdağı ve Türkmendağı’na yönelik operasyon hazırlığına devam ediyor. Rejim, önce İdlib’in Cisr eş Şuğur ilçesini ardından da muhaliflerin denetimindeki bütün bölgeleri ele geçirmeyi hedefliyor” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 85’İ ESAD’DA

Kürtdağı ve Türkmendağı’nın İdlib iline kadar uzanmasından dolayı stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Ateyra, rejimin herhangi bir askeri operasyon yapması durumunda her türlü karşılığı vermek için hazır olduklarını dile getirdi. Esad rejimi, 2015’in son aylarında Rusya’nın hava desteğiyle Türkmendağı’nın yüzde 85’ini ele geçirmişti. Bölgede yaşayan 20 bin civarında Türkmen ve Arap, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı. Türkmendağı’nda muhaliflerin elinde Çümeren, Kelez, İsapınarı, Sallur, Yamadı, Karamanlı köyleri ile Zeytincik, Ciptoroz, Kalaba çiftlikleri bulunuyor. 

BİLGİ NOTU

Lazkiye ilinin kuzeyindeki Türkmendağı, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğu İdlib ve komşu illerde çatışmaların yoğun olduğu alanları kapsayan gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyor.

SURİYE’DE EN KÂRLI İŞ

Bölünmüş Suriye’de ticaret de zor. Yük taşıyan kamyonlar, bir kontrol bölgesinden diğerine geçerken çoğunlukla farklı gruplara ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!