Türkmen Telafer’de Türkmen kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Türkmen Telafer’de Türkmen kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 01:22

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak’taki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle Telafer’deki binlerce Şii Türkmen’den sonra Sünni Türkmenlerin de kenti terk ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Telafer Sorumlusu Kasım Kara, “Telafer’deki Şii Türkmenler zaten haziran ayındaki IŞİD saldırısı yüzünden kaçmıştı. Geriye kalan Sünni Türkmenler de hava saldırıları yüzünden kenti terk ettiler, çoğu çaresizlikten Musul’a gitti, Türkmen kenti Telafer’de Türkmen kalmadı” açıklamasında bulundu.
ABD ve koalisyon güçleri, son bir haftada Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine yaklaşık 90 hava saldırısı düzenledi. Operasyonlarda Telafer, Ramadi, Musul ve Felluce civarındaki hedefler vuruldu.

IŞİD gençleri zorluyor

Saldırılar sırasında çok sayıda Türkmen’in hayatını kaybettiğini de söyleyen Kara, Telafer’den kaçan Türkmenlerin yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Kerkük’e kaçanların kente girebilmesi için Türkmen milletvekili Hasan Turan aracı oldu, ancak yine de çoğu kente giremedi. Türkmenlerin çoğu mecburen IŞİD kontrolündeki Musul’a gitti. IŞİD, Sünni oldukları için onlara dokunmasa da 18 yaşından büyük genç erkekleri savaşçı olmaya zorluyorlar. Türkmenler çaresiz kaldı, nereye gitsinler? Türkmenlere sahip çıkan yok, burada herkes bize düşman gözüyle bakıyor, çatışmaların ortasında kaldık. Uluslararası kuruluşlar ve Türkiye bize yardım etmeli.”
Geçen haziran ayında IŞİD saldırısı nedeniyle Telafer’den onbinlerce Şii Türkmen kaçmış ve aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Türkmen de aşırı sıcak, açlık ve susuzluk sebebiyle yollarda hayatını kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!