Türkleri ayırıp kaçırdılar

Güncelleme Tarihi:

Türkleri ayırıp kaçırdılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 22:00

Dün sabaha karşı Bağdat’taki Sadr semtinde Nurol İnşaat’ın şantiyesini basan maskeli ve silahlı kişiler 18 Türk’ü kaçırdı. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, şantiyeyi basanların Türkleri diğer çalışanlardan ayırarak kaçırdıklarının anlaşıldığını söyledi. Ankara’ya göre olayın arkasında siyasi bir nedenden çok yüklü miktarda fidye olabilir.

Haberin Devamı

IRAK’ın başkenti Bağdat’ın doğusundaki Habibiye bölgesinde Nurol İnşaat’ın şantiyesini basan yüzleri maskeli silahlı bir grup 18 Türk’ü kaçırdı. Nurol İnşaat’ın stadyum inşaatında çalışan Türklerden 14’ünün işçi, 3’ünün mühendis ve birinin de muhasebeci olduğu öğrenildi.

- ÜNİFORMALI GELDİLER: Dün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında şantiyeye ait lojmanların bulunduğu bölgeye 10’dan fazla arazi tipi araçla gelen, üzerlerinde Irak güvenlik güçlerinin giydiği üniformalar bulunan, yüzleri maskeli grup, tüm çalışanları alıkoydu. Baskın yapanlar, karavan tipi konteynırların bulunduğu bölgeyi koruyan güvenlik birimlerinin silahlarını alıp Türkleri araçlara bindirerek bölgeden uzaklaştılar.

- TÜRKLERİ AYIRIP GÖTÜRDÜLER: Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, şantiyeyi basanların Türkleri diğer çalışanlardan ayırarak kaçırdıklarının anlaşıldığını söyledi. Bilgiç, “Sadece Türkler mi alıkonuldu” sorusuna, “Öğrendiğimiz, Türk işçileri diğerlerinden ayırarak bir seçime tabi tuttukları. Bazı detayların netleşmesini beklemek doğru olur” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

- IRAK’TAN MESAJ: Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir” dedi. Irak Başbakanı Haydar El Abadi, danışmanı aracılığıyla Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’ya, Bağdat yönetiminin kaçırılan Türklerin sağ olarak kurtarılması için gerekenlerin yapılacağı mesajını iletti.

- DIŞİŞLERİ DEVREDE: Olaydan hemen sonra Nurol İnşaat, Dışişleri Bakanlığı ile Bağdat Büyükelçiliği’ni bilgilendirdi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının yanısıra Irak Başbakanlığı ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı’yla temasa geçerek, kaçırılan Türklerin sağ olarak kurtarılması için girişimlerde bulundu.

- FİDYE AĞIR BASIYOR: Ankara olayın perde arkasında siyasi bir neden olduğunu düşünmüyor. Türk yetkililer, olayın arkasında PKK veya IŞİD olduğu iddialarının inandırıcı olmadığını söylediler. Ankara, yüklü miktarda fidye talebi olduğu iddiasını daha gerçekçi buluyor. Uluslararası ajanslar ise eylemin, Türkiye’nin IŞİD’e karşı harekete geçmesinin ardından meydana geldiğine dikkat çekerek geçen yıl da aynı örgütün Musul’da 46 Türk’ü kaçırdığını hatırlattılar.

Haberin Devamı

3 METRELİK DUVARI AŞARAK GİRDİLER

Nurol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan, Irak’ta 18 işçinin kaçırılması olayının detaylarını Hürriyet’e anlattı. Dün sabaha karşı saat 02.45’te 40’a yakın askeri üniformalı kişilerin şantiyeyi bastığını anlatan Doğan, “Güvenlik açığı nedeniyle işçi sayımızı zaten minimum seviyeye indirmiştik. Çatışmalar, güvenlik zaafiyetleri oluyordu. Duvarları aşarak, kapıları zorlayarak içeri girmişler. Kaçıranların kimler olduğunu bilmiyoruz. Henüz fidye talebinde bulunmadılar” bilgisini verdi.
Olayın tahminen 20 dakika sürdüğünü söyleyen Doğan, “Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşayan kaçırılan işçilerin aileleriyle de sürekli koordinasyon halindeyiz” diye konuştu. Kaçırılan işçiler Nurol İnşaat’ın Irak’taki ilk taahhüdü olan Sadr Şehir Stadyumu Projesi’nde çalışıyordu. 30 bin kişilik olması planlanan stadyum kompleksinde 2 bin 500 kişilik seyirci kapasiteli antreman sahaları ve otel tesisleri bulunuyor. Artan şiddet olayları nedeniyle stadyum kompleksinin çevresine 3 metre yüksekliğinde beton duvarlar yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

OĞLUNU EVLENDİRMEK İÇİN IRAK’A GİTMİŞ

IRAK’ta kaçırılan Türk işçilerden ikisinin memleketi Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki ailelerinin endişeli bekleyişi sürüyor. AA’ya konuşan, kaçırılan işçilerden Recep Tekin’in (46) eşi Hakibar Tekin (48) “ Ereğli ilçesinde tersanelerin kapanmasının ardından çwalışmak için İstanbul’a, daha sonra bir kaç kez yurtdışına çalışmaya gitmişti. En son Irak’a çalışmaya gitti. Bir oğlum bekârdı. Onu evlendirebilmek ve para biriktirebilmek için Irak’a çalışmaya gitti” dedi. Kaçırılan işçilerden evli ve 2 çocuk babası Tahsin Cömert’in Musabeyli köyünde yaşayan annesi Nazikar Cömert de (62) oğlunun yaklaşık 6 aydır Irak’ta çalıştığını belirtti.

Haberin Devamı

Türkleri ayırıp kaçırdılar

Oğlunun bir süre önce İstanbul’da çalıştığını anlatan Cömert “Emekli olabilmek için sigorta gün sayısını doldurmaya ve ev alabilmek için Irak’a çalışmaya gitmişti. Kendisine birçok kez ‘Oralara çalışmaya gitme, bizi yalnız bırakma’ dedik ama ‘gitmek zorundayım’ demişti” diye konuştu. Her iki aile de, kaçırılan işçilerin bulunması ve ülkelerine sağ salim dönebilmeleri için yetkililerden yardım istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!