Türkler Yunanistan’a çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkler Yunanistan’a çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

AP ajansı 20 Mayıs'taki NATO tatbikatını şu satırlarla duyurdu: ‘Türk askeri bu ay sonunda Yunan kıyılarına çıkacak. Bir yıl öncesine kadar böyle bir şey düşünülemezdi. Türk askeri son kez 1996 yılında Kardak Kayalığı’na çıktığında, Amerika müdahale etmese, neredeyse savaş kopacaktı.'

MAYIS ayında yapılacak NATO tatbikatı çerçevesinde Türk askerleri, Yunan sahillerine çıkartma yapacak. Amerikan AP Haber Ajansı, 1996 yılında Kardak Adası yüzünden savaşın eşiğine gelen iki geleneksel rakibin aynı tatbikatta yer almasını haber yaptı.

NATO'nun Doğu Akdeniz'deki en büyük yıllık tatbikatı olan Dynamic Mix, 20 Mayıs - 10 Haziran tarihlerinde yapılacak. Harekata 12 ülkeden 15 bin asker, 293 savaş uçağı ve 65 savaş gemisi katılacak. En büyük katılımı ise Yunanistan ve ABD gerçekleştirecek. Yunanistan 2400, ABD ise 5195 askerle katılıyor.

15 yıldır yapılan bu hava, kara ve deniz tatbikatına Türkiye ve Yunanistan ilk kez 1998 yılında katılmıştı. Ancak ilk kez Türk askerleri ve uçakları Yunan sahasına girecek. Buna karşılık Yunan askerleri de Eylül ayında yapılacak Türkiye'de yapılacak ‘Distant Glory’ isimli NATO tatbikatına katılacak.

Yaklaşık 150 Türk askeri, Yunan, İspanyol ve ABD askerleriyle, 1821 yılında Yunanlılar'ın Osmanlı'ya karşı bağımsızlık mücadelesi başlattığı bölge yakınlarına çıkartma yapacak. Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu yakınlaşma yabancı basının da ilgisini çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!