'Türkler, Sarkozy'den Bush'tan daha fazla nefret ediyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkler, Sarkozyden Bushtan daha fazla nefret ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 11:23

Fransız Liberation gazetesi, Türklerin Sarkozy konusundaki duyguları için “Ülkelerinin AB üyeliği karşıtlığı nedeniyle ondan nefret etmekten hoşlanıyorlar, George W. Bush’tan bile fazla” diye yazdı. Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türk halkının en çok lanetlediği Batılı siyasetçi olduğu öne sürdü.

Sarkozy türbülansta

Fransız Liberation gazetesi, Türklerin Sarkozy konusundaki duyguları için “Ülkelerinin AB üyeliği karşıtlığı nedeniyle ondan nefret etmekten hoşlanıyorlar, George W. Bush’tan bile fazla” diye yazdı. Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türk halkının en çok lanetlediği Batılı siyasetçi olduğu öne sürdü.

Liberation gazetesi, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in Ankara ziyareti dolayısıyla yayınladığı haberinde Türklerin Sarkozy’e yönelik tepkilere dikkat çekti. Ankara kaynaklı Marc Semo imzalı haberinde şöyle denildi:

“Ondan nefret etmekten hoşlanıyorlar. Nicolas Sarkozy, ülkelerinin Avrupa Birliği’ne katılımı karşıtlığı nedeniyle Türklerin en çok, George W. Bush’dan bile fazla, lanet ettiği Batılı siyasetçi olmayı sürdürüyor.”

“BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMASI SAYGISIZLIK SAYDILAR"

Sarkozy’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile New York’taki görüşmesinde bacak bacak üstüne atmasına büyük tepki gösteren Türk basınında “küstah” başlığının kullandığına dikkat çeken gazete, Sarkozy’nin oturuşunun “saygısızlık” olarak yorumlandığını kaydetti. Gazete “Müslüman dünyasında muhatabınıza ayakkabı tabanını göstermek büyük bir terbiyesizliktir” diye yazdı.

“PARİS, ANKARA KONUSUNDA TONUNU YUMUŞATTI”

Ancak Liberation, Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner’in Türkiye ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin önceki “kriz” aylarına göre biraz rahatladığı bir ortamda gerçekleşeceğini belirtti.

Sarkozy’nin “Türkiye’nin Avrupa’da yeri yok” yaklaşımını sürdürmesine karşın Paris’in, Haziran ayında üyelik müzakereleri bloke etmekten vazgeçtikten sonra Ankara konusundaki tonunu açık bir biçimde yumuşattığını kaydeden gazete, Türkiye’de Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilmesi ve AKP’nin büyük başarısı ile sonuçlanan genel seçimler ile yaratılan yeni duruma dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu’nun bile Türkiye konusunda daha yumuşak bir tavır sergilediğini de belirten gazete, Türklerin, Fransa ile bilek güreşinde güç dengesinin lehinde olduğunu düşündüklerini ve bu konuda pek haksız sayılmadıkları yorumunu yaptı.

Liberation, Kouchner’nin hiçbir zaman Türkiye’nin AB üyeliğinden yana olduğunu gizlemediğini ve bu konuda Sarkozy ile olan görüş ayrılıklarını tam olarak kabul ettiğini belirterek Kouchner’in “Ilımlı İslamın reddedilmesinin büyük bir hata olacağını” düşündüğüne dikkat çekti.

Sarkozy’nin, Türkiye’nin müzakere sürecine engel olmayacağını, “imtiyazlı ortaklık” seçeneğine olanak veren 30 kadar başlığının açılabileceğini de kaydeden gazete, buna karşın Paris’in Türkiye’nin için tam üyeliği anlamına gelen ve “imtiyazlı ortaklık” seçeneğini dışlayan beş başlığını ise bloke edeceğini de kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN FRANSA’NIN NATO’A DÖNÜŞÜNU VETO ETMESİ ÇOK ZOR”

Paris’in ayrıca eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın yeni AB üyelikleri için yasalaştığı referandumu kaldırmayı da düşündüğünü anımsatan Liberation, bu tür nüansların Fransız kamuoyu nezdinde anlatılması güçlüğüne dikkat çekti.

Liberation, Sarkozy’nin Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına olası dönüşüne ilişkin açıklamalarını anımsatırken de “Türkiye’nin veto kullanması çok güç olur ancak zorluklar yaratabilir” yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!