Türkiye'ye vize muafiyetinde pasaport şartı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye vize muafiyetinde pasaport şartı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 10:28

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, “Vize muafiyeti sadece yeni ve güvenli olan pasaport sahiplerine tanınacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Türkiye-AB vize muafiyeti üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu’nda bulunan Hollanda Başkonsolosluğu’nda düzenlenen basın toplantısına Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, AB yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu da katıldı. 

Hansjörg Haber, burada yaptığı konuşmada mevcut pasaportların daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “AB ile benzer güvenli pasaport uygulamalarının Türkiye’de uygulanması ve vize muafiyeti sadece bu yeni ve güvenli olan pasaport sahiplerine tanınacaktır. Bu pasaportların tasarlanması, üretilmesi ve dağıtılması çok zor bir görev tabi. Bu yeni pasaport AB fonları tarafından finanse edilecektir" dedi.

1 Haziran tarihinin önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Haber, “1 Haziran itibariyle geri kabul anlaşması uygulamaya konacaktır bütün maddeleri ile birlikte. Bunun ardından da Türkiye-Bulgaristan- Yunanistan arasındaki geri kabul anlaşmasının da üzerinde çalışılması gerekecek. Bundan itibaren özellikle batı sahillerinden Yunanistan’a doğru gerçekleşen düzensiz göç akımlarına karşı güvenlik önemlerinin artırılması gerekmektedir. Gerekirse sahilden iç kesimlere doğru önlemlerin arttırılması gerekebilecektir” şeklinde konuştu.

Hansjörg Haber konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca göçmen kabul başvurularının yığılmalarının da bir şekilde önüne geçilmesi gerekmektedir. Durumları değerlendirilmeli uygun olanlar kabul edilmeli, olmayanlar ise kendi ülkelerine geri gönderilmeleri gerekiyor. Terör konusunda da AB ile işbirliğinin artırılması gerekiyor.

Haberin Devamı

”Vize özgürleşmesi konusunun yeni bir konu olmadığını, mülteci krizinden önce başladığını söyleyen Haber, “2013’te başladı ve 29 Kasım 2015’te toplantının devamı geldi. Öncesinde ve sonrasında ne olduğunu sizinle paylaşmam gerekirse bu önümüzdeki sürecin bir yıla indirildğini  ve ekim 2016 hedeflendiğini görüyoruz. Ekim 2016 otomatik bir tarih değil belirtilen 72 noktanın Türkiye ve AB tarafından uygulanmasına bağlı. Bunlardan bazıları kolay, bazıları zor başlıklardan oluşuyor. Mesela AB vatandaşlarına Türkiye tarafından uygulanan vize konusu gibi. Bunun değiştirilmesi kolay. Ancak bununla birlikte daha zor konular var mesela sınır güvenliği konusu zor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!