Türkiye’ye taviz mi veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye taviz mi veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 00:01

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Brüksel’de Avrupa Birliği kurumlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde mülteci krizinin çözümü için Ankara’nın desteğini almak isteyen AB’nin Türkiye’de başta basın özgürlüğü olmak üzere ciddi sorunlara karşı gözünü kapadığı yönündeki eleştiriler giderek yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu’nda mülteci krizinin ele alındığı oturumda bu algının güçlü şekilde zemin kazandığı görüldü. AP’de öne çıkan vurguları şöyle özetlemek mümkün:

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: “Eğer bu sorunun (mülteci krizi) üstesinden gelmek istiyorsak Türkiye kesinlikle kilit ortaklardan. Ya Türkiye’ye ders verme havasında olacağız ya da mülteci sorununu çözmek için yanımızda olmasını sağlayacağız. Bunun son derece dramatik bir ikilem olduğunu biliyorum. Türkiye’yle işbirliği içinde olmayı denemeliyiz, çünkü başka bir opsiyonumuz yok.”

AB Komisyonu Başkanı Jean Clude Juncker: “Erdoğan’la sadece kahve içip karşılıklı nezaket mesajları iletmedik. Türkiye’nin yardımına ihtiyacımız var.”

Avrupa Halk Partisi (EPP) Grup Başkanı Manfred Weber: “Bir aday ülke olarak Türkiye insan haklarına saygı göstermeli. Türkiye’ye ihtiyacımız var diye insan hakları siciline gözlerimizi kapatamayız.”

Haberin Devamı

Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu Başkanı Gianni Pittella: “Türkiye temel insan hakları konusunda özellikle de basın özgürlüğü alanında gerçekten kritik düzeyde sorunları olan bir ülke.”

Yeşiller Grubu Eş Başkanı Philippe Lamberts: “Erdoğan’a ihtiyacımız olduğu görülüyor. Dün onunla görüştünüz. Basın özgürlüğünü ve eleştirel sesleri ayakları altında ezdiği bir dönemde bu konunun hiç açılmadığını görüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!