Türkiye’ye F-35 raporu Kongre’de

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye F-35 raporu Kongre’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 08:30

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’ye 100 adet radara yakalanmayan ABD yapımı F-35 savaş uçağının teslim edilmesi halinde olası etkilerini ele alan raporu Kongre’ye sundu.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansının raporu bilen 5 kaynağa dayandırdığı haberde, anlaşmanın sonuçlandırılmasının önündeki koşullardan birinin böylece yerine getirildiği yazdı. Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı ve ilk bataryalarının Ekim 2019’da gelmesi öngörülen S-400 hava savunma sistemi Batı’da önemli güvenlik kaygılarına yol açmıştı. Bazı Batılı çevreler, S-400 sisteminin varlığının Moskova’ya F-35’lerin sırlarına erişim imkânı sağlayabileceğini öne sürüyordu. Bu yüzden Kongre, Pentagon’dan konu ile ilgili bilgilendirici bir rapor istemişti.

TAVSİYE NİTELİĞİNDE DEĞİL

Pentagon’un silah satın alma baş sorumlusu Ellen Lord Reuters’a verdiği demeçte, Türkiye’nin S-400 sistemi satın almasının “son derece problemli” olduğunu ve çok sayıda Amerikalı yetkilinin bu konuyu Ankara’nın gündemine getirdiğini ancak sonuç alamadıklarını kaydetti. Lord, Kongre’ye sunulan raporun “sadece gerçekleri dile getireceğini, tavsiye vermeyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ UÇAKLAR

ABD tarafı, Türkiye’yi Rusya ile anlaşmanın devamı halinde F-35 gibi silah anlaşmalarının durdurulmasının gündeme gelebileceği yönünde uyarmıştı. Türkiye’nin, üçüncü ve dördüncü F-35 jetlerini gelecek martta teslim alması öngörülüyor. ABD’nin Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nde Türk pilotları Türkiye’ye ait iki F-35’te eğitim uçuşları gerçekleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!