Türkiye'ye evet

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye evet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2004 02:04

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin vakit geçirmeden başlaması çağrısında bulunan raporu 262’ye karşı 407 oyla kabul etti. Hıristiyan Demokratlar’ın verdiği, tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık önerisi reddedildi. AB ile müzakerelerin açılmaması, sözde Ermeni soykırımının müzakere için ön şart olması yönündeki önergeler de kabul edilmedi.

AVRUPA Parlamentosu Genel Kurulu, Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings’in kaleme aldığı raporu 262’ye karşı 407 oyla kabul ederek Türkiye’yle AB arasında tam üyelik müzakerelerin başlatılması çağrısı yaptı. Böylelikle Avrupa Parlamentosu yarın Türkiye kararı alacak olan AB liderlerine açık bir mesaj vermiş oldu.

Dün yapılan oylamada özel statü yada imtiyazlı ortaklık gibi önergeler büyük çoğunlukla reddedildi. İmtiyazlı ortalık ve Türkiye’nin üyeliğinin reddedilmesine yönelik önergeler için gizli oylama yapılmasını sağlayan Hıristiyan Demokratlar bu taktikle bir sonuç alamadılar.

‘Özel statü’ önergesi 227 oya karşın 451 oyla ; ‘İmtiyazlı ortaklık’ önergesi 259’a karşı 415 oyla; müzakerelerin açılmamasına yönelik önerge ise 175 oya karşı 486 oyla reddedilidi. Müzakerelerin başlaması için Ermeni soykırımının kabul edilmesini ön şart olarak dile getiren önerge 103’e karşılık 551 oyla reddedildi. Ancak AP’nin 1987 ve 2002 yıllarında sözde soykırımın tanınmasına yönelik kararına atıfta bulunuldu.

AP içindeki Sosyalist, Yeşiller ve Liberaller oylama sırasında tek sesli davranarak Parlamento’nun Türkiye’ye yönelik olumlu kararında etkili oldular. Bu grubun üyeleri gizli oylamayı protesto ederek Hıristiyan Demokratların girişimini ‘Skandal’ olarak nitelediler. Uygulamayı protesto etmek için de Türkiye ve Avrupa bayraklarının bulunduğu ve Türkçe de dahil tüm dillerde ‘Evet’ yazılı kartları genel kurulda gösterdiler.

İnadına, açık açık EVET

Hıristiyan Demokratlar, Türkiye’ye ‘hayır’ diyeceklerin fazla olduğunu ve bağlı bulundukları siyasi grup kararı nedeniyle bu görüşlerini dile getiremediklerini belirterek ‘gizli oylama’ talep etti. Sosyalist, Yeşiller ve Liberaller ise bu olayı protesto etmek için Türkiye ve Avrupa bayraklarının bulunduğu ve Türkçe de dahil tüm dillerde ‘Evet’ yazılı kartları gösterdiler.

Ama üyelik otomatik değil

Müzakere ucu açık süreçtir

Müzakereler gecikmeksizin başlasın, siyasi kriterlere öncelik verilsin.

Temel hak ve özgürlüklerde ihlal halinde müzakereler askıya alınabilsin.

Tam üyelik Türkiye ve AB’nin karşılıklı çabalarına bağlıdır. Tam üyelik müzakereleri AB’nin 2014 yılı bütçesinden önce tamamlanamaz.

Müzakereler uzun bir sürecin başlangıç noktasıdır ve doğası gereği ‘ucu açık’ bir süreçtir. Müzakereler otomatik olarak tam üyelik anlamına gelmez.

Türkiye’deki Aleviler’in yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin tanınması, gönüllü din eğitiminin de Sünniler’e yönelik olmaması gerekir.

Türkiye’deki dini azınlıklara yönelik kısıtlamalar kaldırılsın, Heybeliada’daki ruhban okulu açılsın.

Müzakerelerin 25 ülkeyle yapılacağı hatırlatılarak Türkiye’nin fiilen Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması gerekeceği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!