Türkiye'siz Avrupa olmaz

Güncelleme Tarihi:

Türkiyesiz Avrupa olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Demirel'in İspanya gezisi öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye'nin GB anlaşmasıyla Avrupa Birliği yolunda önemli bir adım attığını söyledi. Aznar, ‘‘AB treni Türkiye istasyonundan kalktı. Ancak son durağa hangi hızla ulaşacağı Türkiye'nin elinde. Modern ve demokratik Türkiye olmadan Avrupa fikri başarılı olamaz’’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bugün başlayan Madrid ziyareti öncesinde, ekonomik haber ajansı EKA'ya verdiği demecinde İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, ‘Modern ve demokratik Türkiye olmadan Avrupa fikri başarılı olamaz’ dedi. Aznar, Türkiye'nin AB'ye üye ülkelerle birlikte davet edildiği, 12 Mart tarihinde Londra'da düzenlenecek olan Avrupa Konferansı'na katılmasını umduğunu söyledi.

Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasıyla Avrupa Birliği yolunda önemli bir adım attığını belirten Başbakan Aznar, ‘AB treni Türkiye istasyonundan kalktı. Ancak son durağa hangi hızla ulaşacağı Türkiye’nin elinde' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Demirel'in İspanya ziyaretinin ikili ilişkilere ivme kazandıracağından emin olduğunu söyleyen Başbakan Jose Maria Aznar, İspanya'nın Latin Amerika'yla, Türkiye'nin de Orta Asya ülkeleriyle kurduğu ekonomik ilişkilere dikkat çekerek, iki ülkenin İspanya ve Türkiye'de olduğu gibi üçüncü ülkelerde de ortak yatırımlarda bulunabileceğini kaydetti. Aznar, 1999 yılının Nisan ayında İstanbul'da yapılacak ve 250'ye yakın İspanyol Şirketi'nin katılacağı Expotecnia fuarının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştireceğini umduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de aynı ajansa verdiği demecinde Türkiye ve İspanya'nın, Avrupa'nın iki ucunda iki büyük imparatorluk kurduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin karşılıklı sonunları bulunmadığını, buna karşın, siyasal anlayış, ortak değerler ve çıkarların paralellik gösterdiğini vurguladı, iki ülkenin de, Türk ve İspanyol işadamları için büyük potansiyel oluşturduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ziyaretin AB'ye nasıl bir mesaj vereceğiyle ilgili soruya da şu cevabı verdi:

‘Türkiye, Avrupalı müttefikleri tarafından haksızlığa uğratılmıştır. Lüksemburg Zirvesi, bizim beklentilerimizi karşılamaktan çok uzaktır. Zirvede alınan kararlar ışığında, Türkiye’nin AB ile diyaloğu zora girmiştir. Bu olumsuzluk, Türkiye'nin AB üyeliği hedefinden vazgeçtiği anlamına gelmez. Türkiye, AB'ye karşı mevcut yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecektir. Şu anki tutumumuzun, bize karşı yapılan ayrımcılık nedeniyle doğru olduğuna inanıyorum. Bir başka deyişle, ilişkilerde görülen bu olumsuzluğun sorumlusu AB'dir.''

Demirel, zil şal ve gül diyarına gidiyor

İspanya Kralı Juan Carlos'un resmi konuğu olarak bugün İspanya'ya gidecek olan Cumhurbaşkanı Demirel,‘‘Zil, şal ve gül diyarına gidiyorum’’ diye konuştu. Demirel, Kral Juan Carlos, Başbakan Jose Mari Aznar ve diğer yetkililer ile yapacağı görüşmelerin yanı sıra İspanya Senatosu, Madrid ve Barcelona belediyeleri ile Katalunya Özerk Yönetimi Başkanlığı'nı ziyaret edecek. Demirel ayrıca eski Başbakan Gonzales ile de görüşecek. Başkent Madrid'in sokakları Demirel'in ziyareti nedeniyle Türk bayraklarıyla donatıldı. Demirel, gezi öncesi El Pais Gazetesi’ne verdiği demeçte, AB'ye üye dost ülkelerin Lüksemburg'da Türkiye'ye karşı yaptığı hatayı telafi etmelerini istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!