Türkiye'nin tepkisini çeken Almanya'da yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin tepkisini çeken Almanyada yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 16:20

Son dönemde Türkiye ile arasındaki ilişkiler gerilen Almanya’da yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier bugün Bellevue Sarayı'nda düzenlenen sembolik devir teslim töreniyle görevi devraldı.

Haberin Devamı

Almanya’nın son yıllarda izlediği aktif dış politikanın mimarlarından olan Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’ye yönelik olumlu bakışıyla Ankara ile yakın diyaloğu savunmasıyla tanınıyordu.

DW'nin haberine göre Steinmeier, Alman hükümetinde Türkiye dosyasına en fazla hâkim olan isim. Sosyal Demokrat Partili politikacı hem Türk göçmenlere yönelik tutumu hem de son 20 yılda Türk-Alman ilişkileri ile Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine sağladığı olumlu katkılarıyla biliniyor.

TÜRKİYE'YE DESTEK VERMİŞTİ
DW'nin haberine göre uzun yıllar boyunca Türkiye’nin AB sürecini destekleyen Steinmeier'ın şu an "Türkiye’nin geleceği konusunda bir yol ayrımında olduğu görüşünde" olduğu belirtiliyor.

Steinmeier, AB içinde Avusturya’nın ve bazı siyasetçilerin dile getirdiği, Türkiye’nin müzakerece sürecinin askıya alınması çağrılarına destek vermiyor. Bununla birlikte eskisine göre daha az umutlu konuşuyor.

Haberin Devamı

Oysa Steinmeier, eski Başbakan Gerhard Schröder’in Türkiye’nin AB üyelik hedefine destek vermesini sağlayan, tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklıktan yana olan Angela Merkel'in iktidarı döneminde de açılan kapıların kapanmaması için ağırlığını koyan isimler arasında.

"Mülteci krizi esnasında Başbakan Angela Merkel, çözüm için harekete geçmiş, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yakınlaşmayı mülteci mutabakatı izlemişti" denilen haberde, "Steinmeier'in bu sürece olumlu bakmadığı, geri planda kalmayı tercih ettiği bir sır değil" ifadesi kullanıldı.

 

Türkiyenin tepkisini çeken Almanyada yeni dönem

Steinmeier (soldan ikinci) Joachim Gauck'tan (en sağda) görevi devralarak Almanya'nın 12'nci Cumhurbaşkanı oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!