Türkiye'nin 3. iade talebine ret!

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin 3. iade talebine ret
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2018 12:49

Atina, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kaçan darbeci askerlere ilişkin Türkiye'nin üçüncü iade talebini de reddetti.

Haberin Devamı

ATİNA İstinaf Hâkimleri Konseyi, 15 Temmuz darbesinden 1 gün sonra askeri helikopter ile Yunanistan’ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) şehrine kaçan 8 FETÖ’cü asker ile ilgili Türkiye’nin 3. iade talebini de reddetti.

Üç hâkimden oluşan konsey, yaklaşık 3 saat süren oturumdan sonra, 8 askerin adil yargılanmayacakları ve insanlık dışı muameleye maruz kalmaları tehlikesi bulunduğu iddiasıyla, Türkiye’nin talebinin kabul edilmemesini kararlaştırdı.

Kararı açıklayan Hâkim Yianna Klapa “Türkiye’nin 3. iade başvurusunda, askerlerin adil yargılanacaklarına dair unsurlar bulunmuyor. Buna karşı, iadeleri halinde işkence ve insanlık dışı muamele görmeleri tehlikesi var dedi. Klapa ayrıca, iade talebi dosyasındaki yeni suçlamaların da belirsiz ve dayanaksız olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

SAVCI DA 'VERMEYİN' DEDİ 

Savci Evgenia Kivelu, Türkiye’nin 3. iade talebindeki yeni suçlamalarda belirsizlikler bulunduğunu ve 8 askerin darbede yer aldıklarını kanıtlamadığını ileri sürdü. Savcı Kivelu. Türkiye’de insan hakları konusunda da önceki iade taleplerinin reddedildiği tarihlerden bu yana herhangi bir ilerleme sağlanmadığını da söyleyerek, mahkemeden darbeci askerlerin iade edilmemelerini istedi.

YUNAN AVUKAT: 'LİNÇ EDİLEBİLİRLER'

Darbecilerin avukatlarından Hristos Milonopulos, Türkiye’de çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alan "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere, resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" maddesi nedeniyle, 8 askerin Türkiye’ye gönedirlmeleri durumunda “Herhangi bir kişi tarafından linç edilmeleri tehlikesi bulunduğunu” iddia etti.

DARBECİLER NE DEDİ?

Mahkemeye getirilen darbeci askerler Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Böyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Uğur Uçan, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Feridun Çoban, Başçavuş Bilal Kurugül ve Başçavuş Mesut Fırat, darbede yer almadıklarını, hiçbir suç işlemediklerini ve Türkiye’nin 3. iade dosyasındaki suçlamaların da belirsiz ve çelişkili olduklarını ileri sürdüler.

 

Haberin Devamı

BAŞVURUDA NE VARDI?

Türkiye’nin 3. iade başvurusunda, önceki iki başvurudaki suçlamalara ek olarak “Kasten öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamaları da eklenmişti. Ayrıca, askerlerden 4’ünün 15 Temmuz gecesi bindikleri 2 helikopterden açılan ateş sonuncusu 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı da delilleri ile birlikte yer almıştı.

DARBECİLERİN İLTİCA TALEPLERİ

Darbeci askerlerin Yunanistan’dan iltica talepleri konusunda ise kritik gün 4 Mayıs. Mülteci Politikası Bakanlığı’na bağlı İltica Komisyonu, geçen yıl 29 Aralık’da darbeci yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı’nın iltica talebini kabul edince, Yunan Hükümeti, kararın iptal edilmesi için mahkemeye başvurmuştu. İptal talebi ile ilgili başvuruda “8 askerin darbeci olduklarına dair ciddi bulgular var” denilmişti.
Yargıtay Genel Kurulu, 4 Mayıs’da, Yunan hükümetinin darbeci asker Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınması kararına itirazını görüşecek.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!