Türkiye'li AB planı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeli AB planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, gelecekte Türkiye ile 28 üyeye ulaşması beklenen birliğin kurumsal açıdan işleyişi konusunda bir reform planı hazırladı. Bugün 15 üye devletle zor işleyen birliğin gelecekte sorunsuz çalışması için başta Komisyon olmak üzere tüm kurumlarında, genişleme süreci sonrası alınacak kararlarda oy birliği değil, oy çoğunluğunun yeterli sayılması ve üye ülkelerin istisnai durumlar dışında veto hakkına başvurmaması tavsiyesinde bulunuldu.

AB Komisyonu'nun yeni reform planının en önemli bölümleri şöyle:

1-KOMİSYON GENİŞLEYECEK

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 yeni aday ülkenin birliğe üye olmalarıyla, birliğin hükümeti olarak bilinen Komisyon da genişleyecek. Bu durumda, ya Komisyon'da şu an 20 olan temsilci sayısı 35'e çıkacak ya da temsilci sayısı 20'de kalarak ülkeler arasında dönüşümlü temsilcilik sistemine geçilecek. Komisyon'un üye sayısının 35'e çıkması durumunda Komisyon başkanının yetkileri arttırılacak.

2-OY ÇOĞUNLUGU GELECEK

Yeni üyelerle birlikte birliğin yasama organlarından olan Bakanlar Komitesi içindeki oy sistemi de değişecek. Üye ülkelerin nüfusları dikkate alınarak yeni bir oylama sistemi getirilecek. Kararlar bundan böyle oy birliği esasına göre değil, oy çoğunluğu esasına göre alınacak. Ancak bir kararın kabul edilebilmesi için toplam oyların en az yüzde 71'i gerekecek.

3-VETO İSTİSNA OLACAK

Oylamalarda aksaklık yaşanmaması için veto hakkına istisnai durumlar dışında başvurulmayacak. Veto hakkı sadece mali kaynaklar, önemli kurumsal kararlar, vergi reformu ve sosyal sigorta mevzuatı konularında geçerli olacak. Bunun dışındaki kararlarda oy çoğunluğu yeterli olacak.

4-AP'YE 963 ÜYE

Yeni üyelerle birlikte, birlik içindeki ağırlığı giderek artan Avrupa Parlamentosu'nun yapısı da değişecek. Parlamentonun şu an 626 olan üye sayısı yeni ülkelerle birlikte 963'e yükselecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!