Türkiye'den Yunan adalarına geçişte ani artış

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Yunan adalarına geçişte ani artış
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 15:37

Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin hafifletilmesi için varılan anlaşmanın 20 Mart’ta yürürlüğe girmesiyle Ege adalarına geçişlerde azalma yaşandı. Ancak dün mültecilerin geçişlerinde ani bir artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasına göre; salı günü saat 07.30’dan dün aynı saate kadar Midilli’ye 569, Sakız’a 116, Sisam’a 77, İstanköy’e 4 olmak üzere toplam 766 mülteci ve göçmen Yunan adalarına geçti. Salı günü 161, Pazartesi günü 232, Pazar günü de 73 mülteci ve göçmen Yunanistan’a ayak basmıştı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle düne kadar gelen göçmen ve mülteci sayısı 3 bin 993 olarak kayıtlara geçmişti. Bu rakama 19 Mart saat 07.30’dan 20 Mart saat 07.30’a kadarki geçişlerin de eklenmesi halinde toplam sayı 4 bin 868’e yükseliyor. Yunanistan’da dün itibariyle toplam 51 bin 430 göçmen bulunuyordu.

YUNANİSTAN İADE İÇİN HUKUKİ ÇERÇEVEYİ HAZIRLADI

Öte yandan Yunan hükümeti, 20 Mart’tan sonra gelen mülteci ve göçmenleri 4 Nisan Pazartesi’den itibaren Türkiye’ye geri göndermek için gerekli hukuki çerçeveyi oluşturan bir yasa tasarısı hazırladı.

Tasarıda Türkiye veya başka bir ülke, “3’üncü Güvenli ülke” olarak ismen adlandırılmıyor. Buna karşı tasarıda, AB Parlamentosu ile AB Konseyi tarafından kabul edilen ve mültecilerin iltica talepleri ile ilgili 2013/32 sayılı yönetmelikteki kriterler yer alıyor.

Güvenilir kaynaklara göre; tek bir mültecinin bile geri gönderilmesi, Türkiye’nin güvenilir 3’üncü ülke sayıldığının dolaylı şekilde tanındığı anlamına gelecek.

Tasarıda ayrıca, AB kararları doğrultusunda, her iltica talebi ayrı ayrı incelenecek.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!