Türkiye'den Burkina Faso'daki askeri darbeye sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Burkina Fasodaki askeri darbeye sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 10:17

Dışişleri Bakanlığı, Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da, Devlet Başkanlığı Muhafız Birliği'ne mensup askerlerin, geçiş dönemi Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Isaac Zida ve bazı bakanları zorla alıkoyarak, ülke yönetimini ele geçirmesini endişeyle takip ettiklerini açıkladı. Açıklamada, "Siyasete demokratik olmayan yöntemlerle müdahale edilmesini reddediyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 16 Eylül'de başkent Vagadugu'da Devlet Başkanlığı Muhafız Birliği'ne mensup bir grup askerin, Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığı salona girerek, geçiş dönemi Devlet Başkanı Michel Kafando ve Başbakan Isaac Zida ile bazı bakanları zorla alıkoymalarını ve izleyen süreçte ülke yönetimine el konulmasının endişeyle takip edildiği belirtilerek, "Siyasete demokratik olmayan yöntemlerle müdahale edilmesini reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca şöyle denildi:

"Burkina Faso'nun içinde bulunduğu geçiş dönemi ve 11 Ekim 2015 tarihinde düzenlenmesi öngörülen genel seçimler ışığında, ülkede demokrasinin inşasına engel oluşturan söz konusu darbenin, Burkina Faso'daki barış sürecini tehlikeye attığı ve ülkedeki durumu daha da kırılgan hale getirdiği kanaatindeyiz. Bu süreçte tüm tarafları şiddetten kaçınmaya davet ediyoruz."

Haberin Devamı

Türkiyeden Burkina Fasodaki askeri darbeye sert tepki

DARBE AÇIKLAMASI: Yarbay Mamadou Bamba, dün ulusal televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Yeni 'Milli Demokrasi Konseyi'nin geçiş rejimine son verdiğini ve geçici cumhurbaşkanının tüm yetkilerinin alındığını" duyurmuştu.

Türkiyeden Burkina Fasodaki askeri darbeye sert tepki

Askeri darbeyi protesto eden Burkina Fasolular


Türkiyeden Burkina Fasodaki askeri darbeye sert tepki

Protestocuları arayan askerler


Türkiyeden Burkina Fasodaki askeri darbeye sert tepki

Geçiş dönemi Devlet Başkanı Michel Kafando

AB VE BM DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, geçici Devlet Başkanı Kafondo ve Başbakan Zida'nın tutuklanmasını kınamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Burkina Faso'da düzenlenen askeri darbeyi kınayarak, "askeri yönetim tarafından gözaltına alınan geçici devlet başkanı ve başbakanla bazı kabine üyelerinin derhal serbest bırakılmasını" istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!