Türkiye'den ABD'ye 'işkence' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden ABDye işkence tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 11:05

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nin, CIA’in 11 Eylül sonrasında terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama yöntemleri adı altında tutuklulara sistematik olarak işkence yaptığını ortaya koyan raporuna, “İnsanlık dışı muamele ve işkence görülüyor. Şeffaflık önemli ama bu yapılan işkenceyi mazur göstermez” tepkisi verdi. Çavuşoğlu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn’ın Ramallah’da İsrail askerlerinin müdahalesinin ardından yaşamını yitirmesine ilişkin “Uluslararası toplumun İsrail’in bu tutumuna karşı daha keskin tavır almasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

UMARIM TEKRAR ETMEZ
“(CIA raporu) 5 bin sayfalık raporu Türk vatandaşlarının da olup olmadığı yönüyle inceliyoruz. Rapora baktığınızda gerçekten kabul edilemez ve insanlık dışı muamele ve işkence görülüyor. Şeffaflık önemli ama bu yapılan işkenceyi mazur göstermez. Umarım dost ve müttefik ülke Amerika’da bir daha böyle insanlık dışı muameleler tekrar etmez.

KESİN TAVIR ALINMALI
(Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn’ın öldürülmesi) Bunlar İsrail’in saldırgan tutumlarının sonucudur. İsrail bir gün Gazze’yi bombalıyor, çocukları ve kadınları öldürüyor, Birleşmiş Milletler binasını, okulları, hastaneleri, evleri bombalıyor. İsrail’in bu saldırgan tutumu değişik boyutlarıyla devam ediyor, İslam dünyasının en kutsal mekanlarına pervasızca saldırıyor. Bunu yaparken de Filistin topraklarını çalmaya, zorla ellerinden almaya devam ediyor. Zaten bakan kendi topraklarına barışın sembolü zeytin ağacı dikmek isterken öldü. Uluslararası toplumun İsrail’in bu tutumuna karşı daha keskin tavır almasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

GARANTİ OLMALI
Lajcak da gündeme ilişkin şunları söyledi:

“Bu rapor, ABD’yi geçmişteki bu tür uygulamalardan uzak tutmalı ve gelecekte böyle şeylerin olmayacağına dair garanti olmalı. ABD’nin bu konuyu çözmek için elinden geleni yapmasını diliyoruz. Filistinli meslektaşımızın hayatını kaybetmesi bizim için çok üzücü oldu. Bu, bölgedeki korku ortamına katkıda bulunacak. Son zamanlardaki gelişmeler ne yazık ki durumun kötüleşeceğini teyit ediyor. Bölgedeki bütün aktörlere çağrıda bulunup herkesin sorumluluk sahibi ve sakin bir şekilde davranmasını rica ediyoruz. Güçlerimizi birleştirerek siyasi sürecin devam etmesine yardımcı olmak zorundayız çünkü ancak bu şekilde istediğimiz hedefe ulaşabiliriz” dedi.

DIŞİŞLERİ: İHLALLER TEKRARLANMAMALI
Dışişleri Bakanlığı’ndan da CIA raporuna ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

“ABD makamlarınca hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılması, şeffaflık adına olumlu bir adım teşkil etmektedir. Uygulamalar mazur görülemez. Rapora ilişkin ilk değerlendirmeler, ABD resmi makamlarınca ağır insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiğine işaret etmektedir. Temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınması çağdaş demokrasilerin en temel sorumlulukları arasındadır. İşkence ve diğer zalimane, gayri insani veya küçültücü hiçbir muamele veya ceza, hiçbir şart altında kabul edilemez. İnsan haklarının korunması, insani ve hukuki bir sorumluk olmanın yanı sıra, terörle mücadelede sonuç alınması bakımından da fevkalade önemlidir. Raporun ortaya koyduğu çerçevede yerleşik evrensel normları hiçe sayarak demokratik uygulamaların ve kanunların dışına çıkanların adalet önünde hesap vermelerinin sağlanması, bu tür ihlallerin tekrarının önüne geçilmesi açısından gereklidir.”

Türkiyeden ABDye işkence tepkisi
BUSH İŞKENCEYİ SAVUNDU

Haberin Devamı

İŞKENCE RAPORU ABD'Yİ İKİYE BÖLDÜ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!