Türkiye ve İsrail Perşembe günü masaya oturuyor.

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve İsrail Perşembe günü masaya oturuyor.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 09:57

-- Türkiye ve İsrail temsilcileri Mavi Marmara saldırılarından sonra gerilen ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla önümüzdeki Perşembe günü tekrar bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Mavi Marmara saldırısından sonra bozulan Türkiye - İsrail ilişkilerinin yeniden normalleştirilmesi amacıyla iki ülke arasında sürdürülen görüşmeler çerçevesinde Türk ve İsrail temsilcileri önümüzdeki Perşembe günü yeniden bir araya gelecek. 

İsrail gazetesi Haaretz’in haberinde Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gerekse İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, daha önceki konuşmalarında "Nisan ayında yapılacak görüşmelerin önemine" dikkat çektiği belirtiliyor.

Netanyahu, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi açısından bu görüşmeden olumlu sonuçlar çıkmasını umduğunu söylemişti. İsrail Dışişleri Genel Direktörü Dore Gold, Taksim'deki saldırının ardından Türkiye'ye gelmiş ve İsrailli ailelere bürokratik işlemlerde ve hastanelerde kolaylık sağlanması ve yaralıların ülkelerine gönderilmesindeki yardımlar nedeniyle Türk hükümetine teşekkür etmişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle yaptığı Washington ziyaretinde kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtlarken İsrail'le ilişkilerin normale dönmesi ile ilgili ilk sinyalleri vermişti.

"GÖRÜLDÜĞÜ KADARIYLA OLUMLU YAKLAŞIYORLAR"

Taksim saldırısının ardından Musevilerin hahambaşı olan Hahambaşı Haleva ve Yahudi Cemaati’nin başı olan İbrahimzade ile görüştüğünü, başsağlığı dilediğini söyleyen Erdoğan, "İsrail Cumhurbaşkanı’na yazılı taziye mesajı göndermiştim. Kendileri telefonla döndüler, o görüşme o şekilde gerçekleşti. Telefon görüşmesinde, İsrail’le ilişkiler konusundaki üç şartı hatırlattım. Şartlarımız zaten belli. Birincisi özür, bunu gerçekleştirdiler. İkincisi tazminat: Verilen bir rakam var, bunun İsrail açısından sorun olmayacağı söyleniyor. Üçüncüsü de Gazze’ye ambargonun kaldırılması. Filistin’de Gazze’de ciddi elektrik sıkıntısı var, bunun giderilmesine müsaade edilmeli. Görüldüğü kadarıyla olumlu yaklaşıyorlar. Bunların aşılması, diplomatik temasları da, ikili ticari temasları da beraberinde getirecektir. Washington’da görüştüğüm Musevi cemaatinin temsilcilerine de bunları anlattım. Ayrıca Harem-i Şerif’e yönelik ihlallerin durdurulması hususunu da dile getirdim. Onlar bu tür haberlerin dezenformasyon olduğunu ileri sürdüler. Biz de elimizde bilgiler olduğunu, dolayısıyla ihlallerin durdurulması hususunda yardımcı olmalarını söyledik.” diye konuşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!