'Türkiye savunma sistemi alıyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye savunma sistemi alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 09:44

İran'ın Şahab füzelerinin Türkiye'yi de kapsadığını yazan Defence News dergisine göre 'Türkiye savunma sistemi alıyor'.

Haberin Devamı

ABD'de savunma çevrelerinin dergisi Defense News, Türkiye'nin, karadan karaya atılan füzelere karşı kritik hedeflerinin savunmasını güçlendirmek amacıyla füze savunma sistemleri satın almaya hazırlandığını ve bu konuda dört ülkeyle öngörüşmeler yaptığını yazdı.

Dergi, Türk yetkililerinin ABD, Rusya, İsrail ve Çin'den füze savunma sistemlerine ilişkin fiyat ve üretim bilgilerini istediğini ve gelen yanıtların ilk değerlendirmesinin yapılmakta olduğunu kaydetti. Defense News, İran'ın geliştirdiği karadan karaya atılan Şahab-3 füzelerinin menzilinin, Türkiye'nin tamamını kapsadığına dikkati çekti.

Türkiye'nin alabileceği olası füze savunma sistemleri arasında ABD yapısı Patriot, Rus yapısı S300 ve S400, İsrail-Amerikan yapımı Arrow-2 ve Çin sistemlerinin bulunduğu belirtildi. Defense News, Türkiye'nin alacağı ve dört batarya ve ilgili diğer parçaları kapsayacak füze savunma sisteminin bedelinin, 1 milyar doları aşmasının beklendiğini kaydetti.

Dergiye konuşan uzmanlar, en iddialı iki adayın, savaş koşullarında da başarıyla denenmiş olan ABD'nin Patriot sistemi ve Rusya'nın yeni geliştirdiği S400 sistemi olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin füze savunma projesinin, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Ankara'ya Şubat sonunda yaptığı ziyarette ele alındığına işaret edildi.

İlk sistemin alınmasının ardından Türkiye'nin, ikinci bir füze savunma sistemini de ortak üretim yoluyla elde etmeyi planladığı haberde kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!