Türkiye ortağımızdır

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ortağımızdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

Ortadoğu barış süreci, Irak’ın yeniden imarı ve Türkiye ile ekonomi alanında yeni işbirliği imkanları dosyalarıyla dün akşam Türkiye’ye gelen Japonya Başbakanı Koizumi Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Türkiye ile Japonya’nın yüz yılı aşkın süredir dost olduğunu söyleyen Koizumi, "Ortadoğu’nun durumuna aşina olan ve bu bölgenin barış ve istikrarında önemli rol oynayan Türkiye, Japonya için önemli bir ortaktır" dedi.

İSRAİL Başbakanı Ariel Şaron ağır hasta olmasa, Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi’nin bölgeye ziyareti sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak, İsrail ve Filistin topraklarını da kapsayacaktı. Ancak dün akşam Ankara’ya gelen Koizumi’nin ziyareti, Şaron’un hastalığı nedeniyle Türkiye ile başlayıp Türkiye ile bitecek. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Koizumi’nin bugün yapacağı görüşmede Irak’taki durumun istikrara kavuşturulması ağırlıklı olarak yer tutacak. Koizumi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek ve İsranbul’u da ziyaret edecek.

Teyit edilmeyen bazı haberlere göre de Koizumi, 600 Japon askerinin 2004’ten bu yana görev yaptığı Irak’ın güneyine sürpriz ziyarette bulunabilir.

Koizumi, Hürriyet’in sorularını yazılı olarak yanıtlarken şu mesajları verdi:

Türkiye bizim için önemli

Türkiye’yi ziyaret etmeyi uzun zamandır arzu ediyordum. Japonya ve Türkiye arasında yüzyılı aşkın zamandır süregelen dostluk ilişkileri bizim için önemli bir kazanım. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir köprü olması ve enerji kaynaklarının taşındığı hat üzerinde yer almasından dolayı jeopolitik açıdan önemli bir ülkedir. Türkiye’nin laiklik ilkesini benimseyerek İslam ve demokrasiyi bir arada yürütmesi, batılı devletler ve İslam devletlerinin birbirlerini anlamaları açısından önem teşkil etmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin istikrarlı yönetimi ve reform çabaları yüksek bir değere sahiptir. Ortadoğu bölgesinin durumuna aşina olan ve bu bölgenin barış ve istikrarında önemli rol oynayan Türkiye, Japonya için önemli bir ortaktır. Bu ziyaretim vesilesiyle Japonya-Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmeyi arzu ediyorum. Ayrıca, Orta Doğu bölgesinin barış ve istikrarı başta olmak üzere, uluslararası toplumun çeşitli sorunlarına ilişkin işbirliği ve izlenecek politikalar üzerine diyaloğun geliştirilmesini arzu ediyorum.

Duygusal yakınlığımız var

Türkiye coğrafi olarak Japonya’dan uzak mesafede olsa da duygusal anlamda Türkiye’ye yakın bir ülkedir ve karşılıklı güvene dayalı ilişkileri daha da güçlendirmek Japonya’nın dış politikasının hedeflerinden biridir. Japonya, Türkiye ile ikili ilişkilerini bundan böyle de dostluk havası içinde sürdürmeyi ve iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkileri daha da geliştirmeyi arzu etmektedir.

Irak’ta işbirliği yapalım

JAPONYA, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile aynı düşünceye sahip. Irak’ın istikrarı, Japonya ve Türkiye’nin ortak çıkarına, bu konuda yakın işbirliği yapmayı arzu ediyoruz. Irak’ta yeni hükümetin kurulacağı önemli bir süreçte olunması nedeniyle uluslararası yardımlara ihtiyaç var. Mezhep ve ırk konularının aşılarak ulusal uyumun sağlanması gerekiyor. Japonya, Irak’ın siyasal süreci ve yeniden yapılandırılmasına şu dört alanda etkin destek verdi: 1- Beş milyar dolar tutarında kalkınma yardımı. 2- 6 milyar dolar tutarında kamu borçlarında indirim. 3- Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen insani yardımlar ve yeniden yapılandırılmasına katkı. 4- Anayasa’nın hazırlanmasına sağlanan destek. Irak’ın istikrarı Japonya ve Türkiye’nin ortak çıkarınadır.

Japon yatırımcı zarara uğramasın

TÜRKİYE’de faaliyet gösteren Japon firmalarının sayısı 88’e, toplam yatırım miktarı yaklaşık 1.8 milyar dolara ulaştı. Son zamanlarda Türk ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve Avrupa Birliği’ne katılım görüşmelerinin seyri gibi nedenlerden dolayı Japon firmaları dinamik Türk ekonomisine büyük ilgi gösteriyor. Japonya ve Türkiye arasında 1987’den bu yana, iki ülkenin önde gelen iş adamlarının katıldığı Japon-Türk İş Konseyi toplanıyor. Japonya’nın da dahil olduğu yabancı yatırımları geliştirme hamlesi çerçevesinde iş hayatını kolaylaştıran bir yatırım ortamının oluşturulması önemli. Bu çerçevede, Türk Hükümeti’nin yatırımları çekmek amacıyla, yasal düzenlemeler yapılması ve kurumlar vergisi oranının düşürülmesi gibi gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Japon girişimcileri zarara uğratmayacak
/images/100/0x0/55ea2c15f018fbb8f86f86ca
şekilde düzenleme bekliyoruz.

En renkli başbakan

JUNİÇİRO Koizumi, şimdiye kadar Japonya’nın gördüğü en renkli başbakanı olarak kabul ediliyor. Yeleyi andıran kır saçlarıyla ünlü besteci Beethoven’e benzetilen, heavy metal müziğine meraklı Koizumi, iki çocuğunu tek başına yetiştirdiği için Oscar ödüllü ’Kramer Kramer’e karşı’ isimli filmde Dustin Hoffman’ın canlandırdığı karaktere benzetiliyor. Geleneksel Japon kültürünün dışında bir karakter olarak algılansa bile Koizumi’nin da çoğu Japon gibi töreler karşısında boynu kıldan ince; bu nedenle de boşandığı
/images/100/0x0/55ea2c15f018fbb8f86f86cc
sırada annesinin karnında olan üçüncü çocuğunu göremiyor. Richard Gere ile "Shall We Dance?" filminin galasında bir araya gelen Koizumi, filmdeki Jennifer Lopez’in rolünü üstlenerek ünlü aktörle dans etmiş, geçen ayın sonunda Endonezya’nın tsunami felaketinin vurduğu Banda Aceh ziyaretinde bir okula yaptığı ziyarette hulahup çevirmişti.

Marmaray’ı görmek istiyorum

Japonya, Türkiye’nin jeopolitik önemini göz önüne alarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Marmaray Boğaz Tüp Geçişi Projesi gibi büyük ekonomik işbirliği projelerini etkin biçimde uygulamaya koydu. Bu ziyaretim sırasında İstanbul’da Marmaray Boğaz Tüp Geçişi Projesi inşaat alanında incelemelerde bulunmayı planlıyorum. Altyapı alanında benzer işbirliği çalışmalarının Türk halkının Japonlara karşı olan dostça duyguları, verimli ve üstün nitelikli iş gücü, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin güçlenmesi gibi faktörler ile bir araya gelmesiyle, Türkiye’nin Japon şirketleri için daha da cazip bir yatırım alanı haline geleceği kanısındayım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!