Türkiye’nin durumu ABD’de tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin durumu ABD’de tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

ABD Kongresi’ne bağlı Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu’nun düzenlediği toplantıda, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve Doğan Yayın Grubu’na verilen vergi cezası tartışıldı.

Haberin Devamı

Oturumu yöneten ABD Temsilciler Meclisi üyesi Donna Edwards, Doğan Yayın Grubu’na yönelik inanılmaz vergi cezası ile ilgili yaygın olan inanışın, “AKP Hükümeti’nin, bu grubun kuruluşlarının kendisine yakın birine satılmasına zorlamak istediği” şeklinde olduğunu söyledi.
Bazı gazeteciler korkudan gelemedi
Edwards, Türkiye’de insan haklarında kötüye doğru bir gidiş olduğunu, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların bulunduğunu, telefonların dinlendiğini ve toplantıya davet edilen bazı gazetecilerin korktukları için gelmediklerini söyledi. Edwards, Doğan Yayın Grubu’na verilen cezalarla ilgili yaygın inanışın, “AKP Hükümeti’nin, bu grubun kuruluşlarının kendisine yakın birine satılmasına zorlamak istediği” şeklinde olduğunu belirtti.  Barack Obama gibi Afrika asıllı bir Amerikalı olan Donna Edwards, ABD Başkanı’nın siyasi liderliğini yaptığı Demokrat Parti’den.
Ergin: ABD raporu durumu gösteriyor
İki panel halindeki toplantıda, Uluslararası Af Örgütü (AI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşundan birer temsilcinin ardından, Hürryet yazarı Sedat Ergin, Milliyet yazarı Rıza Türmen, Sabah yazarı Hasan Bülent Kahraman, Kadın Kuruluşu Temsilcisi Dr. Selma Acuner ve Zaman’dan İhsan Dağı konuştu.
Edwards’ın “Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden” diyerek tanıttığı Sedat Ergin, AKP Hükümeti’nin, Kürt açılımı ve askerlerin yetkilerinin kısıtlanması alanlarındaki adımlarının iyi olduğunu, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporunun Türkiye’yi doğru resmettiğini belirtti. Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlandığına işaret eden Ergin, Doğan Grubu’na yönelik vergi cazaları için “Bunu vicdanlara bırakıyorum. New York Times, Washington Post ve de Wall Street Journal yazdı. Olanlar görülüyor” dedi.
En büyük medya grubu yıllarca rehin olacak
Sedat Ergin, Nisan 2008’den bu yana vergi cezalarıyla Doğan Grubu’nun üzerine gidildiğini ve kendisinin bile sorgulandığını anlattı. Toplam cezaların üç milyar doları geçtiğini belirten Ergin, dünyanın en zengin adamı Bill Gates’in bile bu cezayı ödemekte zorlanacağını ve cezaların rekorlar kitabına geçeceğini ifade etti.
Ergin, “Adalet yerini bulacak. Ama, süreç yıllar alacak. Bu da en büyük grup rehin tutulacak demektir” diye konuştu. Ergin, Doğan Grubu’nun muhalif medya olmadığını da vurguladı ve içindeki kuruluşlarda hükümeti destekleyen yazarların da karşı çıkanların da yer aldığının altını çizdi. Sedat Ergin, demokrasilerin farklı görüşler ve bir hoşgörü düzeni olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

‘İslamizasyon artıyor’

Haberin Devamı

Rıza Türmen, Türkiye de Türkiye’de “İslamizasyon” yaşandığına dikkat çekti, telefon dinlemelerinin boyutları ve hukuksuzluğu hakkında bilgiler verdi. Türmen, Doğan Yayın Grubu’nun yayın kuruluşlarını satması halinde muhalif gazete kalmayacağını sözlerine ekledi.
Hasan Bülent Kahraman, Türkiye’de son yıllarda demokrasinn ve insan haklarının değiştiğini, ancak hala yetersiz olduğunu belirtti. Selma Acuner ise kadınların durumu ile ilgili bilgi verirken Türkan Saylan’ın evine baskın yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Zaman Gazetesi’nden İhsan Dağı ise, “Son on yılda hiç bu kadar Avrupalı, demokratik ve globalleşmiş olmamıştık” dedi. Demokrasi güçleri ile Kemalist-laikçi eski elitler arasında çatışma yaşandığını söyleyen Dağı, “Eski elit kaybettiğini görüyor, savunmada” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!