Türkiye-Mısır liderlik savaşında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Mısır liderlik savaşında
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmal Cem Kahire'ye yaptığı iki günlük ziyaret, Türkiye'nin yılbaşından beri başlattığı Ortadoğu atağının yarattığı Mısır-Türkiye rekabetini de ortaya çıkardı. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa Türkiye'nin İsrail ile girdiği askeri işbirliğini açık ve sert ifadelerle eleştirerek, ‘Bu işbirliği konusunda tavrımız çok net. Geri adım atmamız söz konusu değil’ dedi.

Görüşmelerde Türkiye'nin İsrail ile işbirliğinin, ‘Araplara karşı olmadığını’ özellikle vurgulayan Cem ise eleştirilere rağmen Türkiye'nin de geri adım atmayacağını ifade etti. Cem, Musa'ya ‘İsrail ile ilişkilerimizi daha da geliştirmeye kararlıyız’ dedi. Musa ise önceki akşam Cem'le düzenlediği ortak basın toplantısında şöyle konuştu:

‘Sayın Cem’e inanmamak için hiç bir nedenimiz olmadığını düşünüyorum. Ancak, bu durumu yakından izlemeye devam edeceğiz. Bu stratejik işbirliği konusunda endişelerimiz var. Bu endişeler giderilmediği sürece de izleyeceğimiz tavır bellidir' diye konuştu.

Musa Türkiye'nin ortaya attığı komşuluk forumu projesine de sıcak yaklaşmadıklarını açıkladı. Musa BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Irak konusunda çalıştığını hatırlatark, ‘Bu konuda herhangi bir girişime başlamadan önce herkesin BM Genel Sekreterinin çabalarını sonuçlanmasını beklemesi gerektiğine inanıyorum’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!