Türkiye kritik BAB toplantısında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kritik BAB toplantısında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği'nin NATO'dan ayrı olarak oluşturmaya çalıştığı Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği'nin (AGSK) tam olarak belirginleşmesinin beklendiği ve Türkiye açısından büyük önem taşıyan Batı Avrupa Birliği (BAB) Dışişleri ve Savunma bakanları ilkbahar toplantısı, bugün Portekiz'in Porto kentinde başlayacak.

İki gün sürecek toplantıda Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu temsil edecek. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise Uğur Mumcu suikastında yaşanan son gelişmeler üzerine İran'la heran yaşanabilecek ‘‘diplomatik kriz’’ nedeniyle, son anda Porto'ya gitmekten vazgeçti.

Türkiye, Porto'daki toplantıda Helsinki'de alınan ve AB üyesi olmayan NATO ülkelerini dışlayan AGSK ile ile ilgili karara itirazını sürdürecek. Ankara, AB'ye Avrupa'da güvenlik konseptinin bölünmemesi gerektiğini özellikle vurgulayacak. Türkiye'nin dışlanması durumunda, AGSK'nın bazı operasyonlarda NATO'dan askeri destek talebini her zaman veto edeceğini net bir şekilde iletecek.

BAB'a tam üye olmasından dolayı elde ettiği haklarını AGSK içinde de kullanması gerektiğini vurgulayan Türkiye, AGSK'ya bir tugayla katılabileceğini, ancak tüm karar mekanizmalarında söz sahibi olmak istediğini kısa bir süre önce AB'ye iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!