Türkiye, IŞİD’e çalışan Fransız vatandaşını ülkesine iade etti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, IŞİD’e çalışan Fransız vatandaşını ülkesine iade etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 01:21

Türkiye, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra örgütlerine cihatçı bulan Fransız vatandaşını sessiz sedasız ülkesine iade etti.

Haberin Devamı

Fransa’nın Haut Savoi bölgesi Thonon-les-Bains kentinde ikamet ettiği belirlenen ve çarşamba gecesi güvenlik birimlerine teslim edilen militanın, Ebu Raşid takma adını kullanan Mourad Fares olduğu belirtildi. Bu akşam üzeri hâkim karşısına çıkarılan Fares’in ‘terör örgütü ile işbirliği içinde militan toplamak’ suçundan yargılanacağı belirtildi.

Fransa Terörle Mücadele Birimi’nin açıklamasına göre, Fares, Irak ve Suriye’ye cihat için gidecek militanları bulup bölgeye gitmelerine yardımcı olan militanların ele başlarındandı. Fas asıllı Fransız vatandaşı olan 29 yaşındaki Fares, 2013’ten beri Irak’ta IŞİD, Suriye’de de El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi’ne terörist temin ediyordu. Liseyi Fransa’nın Lyon kentinde bitiren Fares,16 Ağustos’ta İstanbul’da ele geçirilip tutuklanmıştı. Ancak, bu bilgi iade edildiği geceye kadar gizlendi.

Haberin Devamı

RTL Radyosu’nun haberine göre ise Fares, çevresinde son derece zeki biri olarak tanınıyor ve muhitinde arkadaşlarıyla sürekli din üzerine sohbet etmesiyle biliniyordu. Ancak, arkadaşları, onun için “Din hakkında konuşurdu ama radikal biri değildi” diye konuştu.

Fares, kendisini ‘vaiz’ ve Fransa’dan Suriye’ye ‘cihat için militan toplayan’ biri olarak tanıtıyordu. Fares, Strazburg’dan da militan topluyordu ve Avignon kentinden 16 yaşındaki Nora isimli genç kızı cihat için göndermişti. Fransız terörle mücadele birimleri, mahkemede Fares’in sorgulanması sırasında Irak ve Suriye’deki cihatçılara katılan Fransızlar hakkında bilgi alabilmeyi umuyor. Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamaya göre, Irak ve Suriye’de cihada giden Fransız vatandaşlarının 1000 kişiye ulaştığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!