'Türkiye ile müzakereler bitsin'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile müzakereler bitsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 22:59

Uzunca bir süredir Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkinin ‘stratejik ortaklık’ ile sınırlı olması gerektiğini savunan AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, uzun vadede üyelik müzakerelerine son verilmesinin daha dürüstçe olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Alman Die Welt gazetesine konuşan Johannes Hahn, gerçekçi unsurlara odaklanılması gerektiğini belirterek, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un açıklamalarına ve çok sayıda üye ülkedeki vatandaşların ruh haline baktığımda yakın bir gelecekte Türkiye’nin AB’ye katılımı gerçekçi değil” dedi. Üyelik müzakerelerini mevcut haliyle sürdürmenin mümkün olduğunu ancak bunun anlamı olmadığını söyleyen Hahn, düzenli ve stratejik bir işbirliğine odaklanılması gerektiğini savundu.

AVUSTURYA ÇİZGİSİNDE

Türkiye’nin AB normlarından uzaklaştığını ve katılım müzakerelerinin gerçekçi bir stratejik ortaklık oluşturulmasını engellediğini iddia eden Hahn, “Komşumuz Türkiye ile her iki tarafın da çıkarına olan yeni bir stratejik ortaklığı hedeflemeliydik” dedi. Hahn’ın açıklamaları, vatandaşı olduğu Avusturya’dan ve üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) Türkiye ile müzakerelerin kesilmesine yönelik vurguların yoğunlaştığı bir dönemde geldi. Görevi genişleme müzakerelerinin başarıya ulaşmasını sağlama yönünde çalışmak olan Hahn’ın, bu yönde yetki tamamen AB üyelerindeyken, müzakerelerin durdurulmasından yana tavır alması dikkat çekiyor. Ankara, Avusturyalı kimliğini AB Komiseri olmasının önüne geçirdiği görüşünde olduğu ve zaman zaman ‘sömürge valisi’ olarak tanımlamaktan çekinmediği Hahn’ın yaklaşımından duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!