Türkiye haklı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye haklı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ‘Haziran’a kadar bir zirve toplanıp AB tutumunu değiştirmezse, Türkiye'nin tam üyelik başvurusunu geri çekeceğini' açıklamasıyla ilgili yabancı gazetelerin yorumları şöyle:

Washington Post

ABD, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yumuşamasına karşılık, AB üyeliği ödülüne hak kazanmasını istiyordu. Bu talep, Türklerin, öfkelerini yenip, kendilerini ciddi bir hükümetle gerçekçi bir havaya sokuncaya kadar yerine gelmeyecek. Türkiye'den istenenlerin hiçbirisi kolay değildir. Ancak hiçbirisi erişilmez de değildir. Sonunda Türkiye mutlaka Avrupa'nın parçası olmalıdır.

New York Times

AB Türkiye'nin uzun süredir bekleyen üyelik başvurusunu etnik ve dini tartışmalara dayanarak redetmekle yanlış yapmıştır. Türkler, Yunanistan'ın tarihi antipatisi, Almanların, Türk göçmenler ve genelde Avrupa'nın tartıştığı ama çözülebilir insan hakları gerekçesiyle alınan bu karara kızmakta haklıdır. Amerika, Türkiye'nin Avrupa ile daha iyi ilişkiler kurararak geleceğini garantiye alması için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Ancak bu hedefe,Türk liderlerin kendi sorunlarına daha ciddi bakmaları sonunda varılabilir.

The Guardian

Türkler, AB'nin blöfünü yutmadı. AB'nin kararı Türkiye'de büyük öfke yarattı. Yılmaz'ın açıklamaları AB dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlanan İngiltere üzerinde de büyük bir baskı oluşturacak.

The Daily Telegraph

Terslenen Türkler, AB'ye üyelik başvurularını geri çekmeye hazırlanıyor. Türkiye, Mart ayında Londra'da yapılacak Avrupa Konferansı'na davet biçimini içine sindiremedi. Oysa Ankara adaylığı kabul edilen ülkelere göre şartlarını daha iyi buluyor.

The European

Hürriyet yazarı Tufan Türenç'in köşesinde yazdığı ‘‘Avrupa, Cehenneme kadar yolun var. Türk halkının gururuyla oynayamazsın' sözlerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!