Türkiye geçmişi ile barışmadan AB üyesi olamaz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye geçmişi ile barışmadan AB üyesi olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tartışmalı Güney Kıbrıs ziyaretinden sonra bu kez de Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Ada'da. Güney Kıbrıs'ta Rum lider Hristofyas'la bir araya gelen Sarkisyan, "Türkiye, geçmişi ile barışmadan ve komşularıyla yapıcı ilişkiler geliştirmeden Avrupa Birliğine (AB) üye olamaz" dedi. Sarkisyan ayrıca Kıbrıs sorunu konusunda, Rum tarafının tezlerini desteklediklerini belirtti. Hristofyas da Yukarı Karabağ sorununda Ermenistan'ın yanında olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

SARKİSYAN, KIBRIS RUM KESİMİNDE / FOTO GALERİ

Sarkisyan, günübirlik ziyaret için, Ermeni işadamlarıyla birlikte Kıbrıs Rum kesimine gitti. Rum radyosunun haberine göre, Sarkisyan, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüştü ve ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi.

Hristofyas, heyetler arası görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “iki ülke arasında dost bağlar bulunduğunu” belirterek, Yukarı Karabağ sorununda Ermenistan'ı desteklediklerini söyledi.

Hristofyas, Rum tarafındaki Ermenilerin, “Rum nüfusunun oldukça faal ve yaratıcı bir parçası olduğunu” belirtti. Ziyaretin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hristofyas, Sarkisyan'ın ziyaretinin yapıcı olduğunu söyledi.

“İLİŞKİLERİMİZİN GELECEĞİ PARLAK”

Sarkisyan da, Hristofyas'a misafirperverliği için teşekkür ederek, iki ülkenin ortak menfaatleri ve ortak geçmişleri bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Bugün imzalanacak anlaşmaların, Hristofyas'ın 2009'da Ermenistan'ı ziyaretinin devamı olduğunu ifade eden Sarkisyan, “ilişkileri derinleştirmek istediklerini”, bu ilişkilerin eğitim, kültür, tarım ve askeri alanda geliştirilebileceğini belirtti.

“Türkiye, geçmişi ile barışmadan ve komşuları ile yapıcı ilişkiler geliştirmeden AB'ye üye olamaz” iddiasında bulunan Sarkisyan, Kıbrıs sorunu konusunda, Kıbrıs Rum tarafının tezlerini desteklediklerini, Rum-Ermeni ilişkilerinin geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

Hristofyas ve Sarkisyan, açıklamalarını Rusça yaptı.

"KIBRIS'TA BÖLÜNMEYİ KABUL ETMEYİZ"

Rum Meclisi’nin özel oturumunda da konuşan Sarkisyan, “Ermenistan’ın, Kıbrıs’ta herhangi bir bölünme girişimini hiçbir zaman kabul etmediğini ve böyle bir şeyi kabul etmesinin söz konusu olmadığını” da söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Sarkisyan, konuşmasında "Biz hiçbir zaman dost ülkenin kuzey kısmının bölünmesine göz yummadık ve bundan sonra da göz  yummayacağız. Sizinle birlikte Mağusa’nın ve diğer bölgelerin Türkiye tarafından 'işgal' edildiğini hatırlıyoruz" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere de değinen Sarkisyan, "Ermenistan tarafından başlatılan Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzene girmesi ile ilgili samimi girişimin, Türkiye’nin çelişkili tutumu ve tutarsız açıklamaları nedeniyle çok kısa bir süre içerisinde başarısızlığa uğradığını" ileri sürdü.

Sarkisyan'ın bu gece ziyaretini tamamlayarak Rum tarafından ayrılması bekleniyor.

4 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Sarkisyan'ın Kıbrıs Rum kesimi ziyareti kapsamında, Kıbrıs Rum yönetimi ile Ermenistan arasında, siyasi, turizm, sağlık alanlarında işbirliği ve çifte vergilendirmenin önlenmesini öngören 4 işbirliği anlaşması imzalandı.

Rum radyosunun haberine göre, Sarkisyan ile Hristofyas, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerle ilgili siyasi deklarasyona imza koydu.

Haberin Devamı

Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ise iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını imzaladı.

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Andonis Pashalidis ile Ermenistan Maliye Bakanı Tigran Davtyan, turizm alanında 2011- 2012 yıllarını kapsayan ortak faaliyet planını imzalarken, Rum Sağlık Bakanı Hristos Patsalidis ile Ermenistan Sağlık Bakanı Harutyun Kuskiyan da iki ülkenin Sağlık Bakanlıkları arasındaki,  halk sağlığı ve tıp bilimi alanındaki işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!