Türkiye Gaze'deki durumu BM'ye taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Gazedeki durumu BMye taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 22:14

Türkiye, BM Güvenlik Konseyinin bu yılın son toplantısında Gazze'deki durumu gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Konseyin Afrika meselelerinin görüşüldüğü bu yılın son Konsey toplantısında Türkiye adına söz alarak 27 Aralık'ta İsrail'in Gazze'ye yaptığı askeri operasyonun 1. yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Daimi Temsilci Apakan Türkiye adına yaptığı açıklamada, son 12 ayda Konsey'de Orta Doğu'daki durumun görüşüldüğü her toplantıda Türk delegasyonunun dikkatleri Gazze'de çok zor şartlar altında yaşayan Gazze halkına çevirmeye çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin konuyla ilgili açıklamalarında, Gazze'deki durumun halkta büyük acılara, işsizliğe, yoksulluğa neden olduğu ve onları neredeyse tamamen yardıma bağlı bir şekilde yaşar duruma getirdiğini defalarca vurguladığını belirten Daimi Temsilci, Türkiye'nin Konseyin 1860 sayılı kararının tam uygulanması, Gazze'ye insani yardımın gitmesi, bölgenin sosyo ekonomik açıdan iyileşmesi ve yeniden yapılanması için Gazze'ye geçişlerin derhal açılması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Büyükelçi Apakan, tüm bu çağrılara rağmen Gazze'de insani durumda bir iyileşme olmadığını görmekten Türkiye'nin üzüntü duyduğunu belirterek “Bu durumun devam etmesine izin veremeyiz, bu insani trajediye artık gözümüz kapalı kalamayız, 1860 sayılı Güvenlik Konseyi kararı tamamen ve daha fazla gecikmeksizin uygulanmalıdır” dedi.
Gazze'deki insani durumun insanlığı ilgilendiren ve aciliyet gerektiren bir durum olduğunu belirten Daimi Temsilci, Türkiye'nin Gazze'ye geçişler açıldığında ve şartlar iyileştiğinde insani yardım çabalarına geniş bir şekilde katkıda bulunmaya hazır olduğunu da ifade etti.

ABD ÇEKİMSER KALMIŞTI

Haberin Devamı

Büyükelçi Apakan, Gazze'deki insani durumda bir iyileşme olmadıkça Orta Doğu'da kalıcı barış ve istikrar sağlanması hedefine de ulaşılamayabileceğine dikkat çekti.

Gazze'de ateşkes sağlanması amacıyla 8 Ocak 2009'ta Güvenlik Konseyinde kabul edilen 1860 sayılı kararda, Gazze'de “acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak” ateşkes çağrısında bulunulmuş, İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmaları ve Gazze'ye geçişlerin açılması istenmişti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14'ü karar tasarısına “evet” oyu verirken ABD çekimser oy kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!