Türkiye, Doğu ile Batı arasında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Doğu ile Batı arasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın ABD'deki yoğun programı nedeniyle ziyaret edemediği ve sahibesinden özür dilediği Washington Post gazetesinde, Lüksemburg ve Tahran zirvelerine gönderme yapılarak, ‘Türkiye, Batı ile Doğu arasında’ başlıklı bir yorum yayınlandı. Kayseri mahreçli, Lee Hockstader imzalı haberde % 99'u Müslüman olmasına karşın Batı'ya dönük Türkiye'nin İslam dünyasından komşuları İran, Irak, Suriye'ye ters düştüğü belirtildi. Hızlı, sosyal değişimden Refah Partisi'nin kazançlı çıktığı, toplumda bir köprü görevi üslendiği ve kapatılmasının gündem olduğu kaydedilen yorum, Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün şu sözleriyle noktalandı: ‘Kapatılma kararımız suç olacaktır, ancak mutlu bir suç olacaktır. Daha güçlü olarak geri dönüşümüze yardımcı olacaktır. Böyle bir karar halinde kurban olacağız ve Türk halkının her zaman kurban olanın yanındadır.’

Diğer gazetelerin yorumları ise şöyle sıralandı:

Liberation (Fransa): Juncker'in Türkiye'ye atfen söylediği ‘İşkencecilerle masaya oturulmaz’ sözlerinin ardında Helmut Kohl var... Böylece, Avrupa'nın bir Hıristiyan kulübü olduğu teyit edildi... Türkiye 1963'ten beri bekliyor. Karara tepkisiz kalamaz.

Die Welt (Almanya) : Yılmaz'ın saldırıları Bonn'u kızdırıyor... Türkiye-AB ilişkileri donma noktasında. 35 yıldır Türkler ve Avrupalılar çok söz veriyor ama pek azını hayata geçiriyor.

Frankfurter Rundschau (Almanya) : Bonn, Yılmaz'ın iddialarını geri çevirdi... Hüsranla biten aşk : Türkiye'nin bugüne kadar en çok sevip güvendiği dostu Almanya'yı eleştirmesi ‘İnsan sevdiğine daha çok kızar’ şeklinde yorumlanabilir.

Der Spiegel (Almanya) : Aldatılan Türkiye. Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır gibi söylemler doğru değil. Avrupalılar Türkiye'nin bugünkü durumu ile tam üye olmasını istemiyor. Hangi devlet, dışarıdan gelen baskı sonucu 20 veya 30 yıl içinde değişebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!