Türkiye de Hamas’ı davet eder mi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye de Hamas’ı davet eder mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan’a atfedilen "Parti lideri olarak Hamas’ı davet edebilirim. Hamas Filistin yönetimine geldiği zaman da Filistin halkının temsilcileri olarak davet edilirler" sözleri İsrail’de endişe yarattı. Erdoğan’ın bu sözleriyle ilgili iddia Jerusalem Post gazetesinde yer aldı.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Filistin’de seçimleri kazanan Hamas’ı Moskova’ya davet etmesine içerleyen İsrail, terör örgütünü uluslararası planda tecrit eden diplomasi duvarının delinmesinden endişe ediyor. Dün Jerusalem Post gazetesinde yer alan bir haberde Fransa ve Türkiye’den, Putin’in çağrısını destekleyen açıklamalar geldiği ileri sürüldü.

Fransa, Putin’in geçen perşembe günkü davetini desteklediğini resmen açıklamıştı. Ancak Jerusalem Post, Başbakan Tayyip Erdoğan’la ilgili olarak da şu iddiada bulundu:

"Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın perşembe günü yaptığı açıklamada, parti lideri sıfatıyla Hamas’ı davet edebileceğini, partinin Filistin özerk yönetimini devralmasından sonra da Filistin halkının temsilcileri olarak davet edilebileceklerini söylediği bildiriliyor."

Fransız haber ajansı AFP de dünkü haberinde, İsrail’in Hamas çevresindeki tecrit duvarının çatlamasından endişe ettiğini belirterek "İslamcılar, İsrail’in Müslüman dünyasındaki en yakın müttefiki olan Türkiye’yi de ziyaret etmek için sıra bekliyor" diye yazdı.

RUSYA’YA KINAMA

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, dünkü açıklamasında Putin’in Hamas’a yaptığı daveti kınadı ve "Rusya’nın daveti yersiz ve zararlı. En başından beri endişelerimizden biri, Avrupalıları ve Rusları, Hamas’ı anlamak, Hamas ile konuşmak ve bu türden girişimler başlatmaya çalışırken görmekti. Seçimlerin düzenlenmiş olması, bir terör örgütü olan Hamas’ı aklamıyor" dedi.

Rusya’nın Ortadoğu özel temsilcisi Aleksander Kalugin ise "Hamas’a İsrail’i tanıması için baskı yapacağız" dedi. Kalugin’e göre, Moskova’yı ziyaret edecek Hamas heyetinin başında büyük ihtimalle, siyasi kanat lideri Halid Meşal bulunacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!