‘Türkiye cihatçı akınını durdurmak için baskı altında’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye cihatçı akınını durdurmak için baskı altında’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 00:36

İNGİLTERE’de yayımlanan Observer gazetesinde yer alan bir analizde, Türkiye’nin Suriye sınırından akın eden cihatçıları durdurmak için baskı altında olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Analize göre, ABD’nin Irak’tan sonra Suriye’deki Irak-Şam İslâm Devleti (IŞİD) örgütü hedeflerine operasyon hazırlıklarının konuşulduğu bir dönemde, İngiltere başta olmak üzere birçok ülke Ankara’ya cihatçıların Suriye’ye geçişi için izin vermemesi yönünde baskı yapıyor. Zira, özellikle Avrupa’dan IŞİD’in saflarına katılmak isteyenlerin en güvenli yol olarak Türkiye’yi seçtiği ve genellikle İstanbul üzerinden Suriye’ye geçtiği biliniyor. Nitekim, bu hafta sonu IŞİD militanları sınır bölgesinde güçlenerek, Irak’ın terk edilmiş askeri üslerinden yağmaladıkları zırhlı araçlarla kuzeye doğru ilerlemeye başladı. IŞİD, bu bölgeyi kontrol altına alarak potansiyel cihatçıların güvenli geçişini ve cephanelik ve petrol gibi takviye malzemelerinin ulaşmasını kolaylaştırmak istiyor. Ancak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesini isteyen Türkiye, sınırlarını son üç yıldır IŞİD dahil Esad karşıtı cihatçılar için esnek tuttuğu için Avrupa’dan sınır güvenliğini artırması yönünde baskı görüyor. ‘Artık IŞİD varlığını rahatsız edici bulan Türklere rağmen Ankara’nın şimdiye kadar sınırlarına geniş devriye gücü oluşturacak asker göndermemesine’ dikkat çekiliyor.

BIld: Avrupa’dan 4 bin kişi katıldı

Almanya’nın Bild gazetesi, IŞİD’e Avrupa’dan katılımın korkutucu boyutlara vardığını belirten rakamlara yer verdi. “IŞİD’e Avrupa’dan katılım katlanıyor’ denilen habere göre, Avrupa genelinden 4 bin genç Müslüman, Suriye ve Irak’a ‘cihad savaşçısı’ olmak için gitti. Bunlardan 400’ü Almanya’dan. 4 bin kişiden 2 bin 600’ü IŞİD örgütüne, geri kalanlar ise Cebhat An-Nusra, Irak’taki El Kaide ya da İslamcı daha küçük milislere katıldı. IŞİD’in silâh altında, eğitimli 20 bin militanı bulunuyor.

IŞİD’in gücü mercek altında

Haberin Devamı

İngiliz Telegraph gazetesi, IŞİD’in finans kaynakları, savaş taktikleri, hedefleri, yönetimini masaya yatırdı. Gazeteye göre IŞİD’i diğer örgütlerden farklı kılan yöntemleri ve olanakları şöyle:
Mali güç: Son altı ayda uzmanlara göre IŞİD, toplam 1.2 milyar sterlin (4.3 milyar TL) değerinde nakit elde etti.
Taktik: Konvoylarında tanklar, topçular, Humvee tipi zırhlı keşif araçları kullanıyor. Yerel halkın desteğine önem veriyor. Örneğin, rüşvet alan yetkilileri tespit ederek, resmi kurumlara kendi mali müşavirlerini yerleştiriyor.
Silahlar: Uzmanlara göre, örgütte Rus yapımı 30 adet T-55 5 ila 10 adet T-72 tankı bulunuyor. Ortalama boyutlarda uzun menzilli topçuları, Grad tipi roketatarları, ve bir düzine helikopteri var.
Yönetim: Kendisini halife ilan eden liderleri Ebubekir el Bağdadi’nin, karar mekanizması olarak oluşturduğu eski deneyimli askerlerden oluşan bir kabinesi var. Sosyal medyayı çok etkili bir şekilde kullanmaları sayesinde militan ağını zenginleştiriyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!