Türkiye: Brezilya devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye: Brezilya devam edecek
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 14:01

Brezilya'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili yaşanan uyuşmazlığın çözümü konusundaki çabalarını sona erdirip erdirmeyeceği konusunda gelen açıklamalar kafaları karıştırıyor.

Haberin Devamı

Brezilya DışiÅŸleri Bakanı Carlos Amorim dün Financial Times gazetesinde yayımlanan söyleÅŸide, “Herkesin iÅŸe yarayacağını söylediÄŸi ÅŸeyleri yaptık, dilimiz yandı... Bizden tekrar müzakere etmemiz istenirse, belki hala faydalı olabiliriz. Ama böyle bir ÅŸey istenmezse, artık proaktif bir ÅŸekilde hareket etmeyeceÄŸiz" dedi. Â

İrem KÖKER
hurriyet.com.tr

Ancak Amorim daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'yle birlikte sağlanan Tahran Deklarasyonu'na desteklerinin süreceğini açıkladı.

Bu konu bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da soruldu. Davutoğlu, Brezilya'nın süreçten çekilip çekilmediği yönündeki bir soruya, söz konusu haberlerin "yanlış anlamaya" sebebiyet vermiş olabileceğini söyledi.

Amorim ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi yaptığını anlatan Davutoğlu, "Bundan sonra da süreci birlikte yürütmeye karar verdik. Diğer haberler, yanlış anlamaya sebep olmuş olabilir ya da Brezilya'nın duyduğu sükûtu hayali gösteriyordur" dedi.

Haberin Devamı

SÃœRECÄ°N MÄ°HENK TAÅžI

Türkiye ve Brezilya'nın girişimleriyle imzalanan Tahran Deklarasyonu, İran'ın nükleer programıyla ilgili süreçte önemli bir mihenk taşı olarak gösteriliyor.

Bu deklarasyon çerçevesinde, İran'ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1,200 kilogram uranyumu Türkiye toprakları üzerinde daha yüksek oranda zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumla takas etmesi öngörülüyor.

Uzunca bir süredir gündemde olan uranyum takası üzerinde uzlaşmaya varılmış olmasına karşın bu anlaşmanın İran'ın nükleer programını durdurmayacağı gerekçesiyle Batılı devletler tarafından reddedildi.

YAPTIRIMLAR BARDAÄžI TAÅžIRDI

Deklarasyonun yayımlanmasından kısa bir süre sonra ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne İran için yeni bir yaptırım paketi sundu.

Bu paket üzerinde yapılan oylamada Türkiye ve Brezilya "ret" oyu verdi. Bu gelişmenin Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!