Türkiye, Alman maslahatgüzarı çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Alman maslahatgüzarı çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 11:34

Türkiye, dünkü Köln krizi nedeniyle Ankara'daki Alman maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin bu tutumunda olağandışı bir durum olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Alman Büyükelçiliği Sözcüsü, AFP'ye yaptığı açıklamada, saat 14.00'da görüşülmek üzere maslahatgüzar Robert Dölger'in bakanlığa çağrıldığını ifade etti. Sözcü, Alman Büyükelçi Martin Erdmann Ankara'da olmadığı için maslahatgüzarın çağrıldığını belirtti.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir kaynağa göre, görüşmede, Köln mitinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans üzerinden konuşmasına izin verilmemesine Ankara'nın tepkisi iletilecek.

Anadolu Ajansı da Erdmann'ın şehir dışında olması nedeniyle görüşmenin Dölger ile yapılacağını bildirdi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 binden fazla Türk ve Türkiye dostu, dün Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelmişti. Mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımcılara telekonferansla seslenmesi mahkeme kararıyla engellenmişti. Alman mahkemesinin kararı Türkiye'nin sert tepkisine neden olmuştu.

Haberin Devamı

"OLAĞANDIŞI DEĞİL"

Reuters'ın haberine göre, Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, maslahatgüzarı çağıran Türkiye'nin bu tutumunda olağandışı bir durum olmadığını belirtti.

"İki ülke arasındaki günlük işlerde, bir ülkenin temsilcisinin, ev sahibi ülkenin dışişleri bakanlığına çağrılması normaldir" diyen Schaefer, "Anormal bir durum yok. Bu Türkiye'de de olur. Berlin'de de..." ifadesini kullandı.

"Bunun bir kınama olduğunu sanmıyorum" diyen Schaefer, Alman Büyükelçi Erdmann'ın tatilde olduğunu sözlerine ekledi.

"AŞACAĞIMIZA EMİNİM"

Ankara-Berlin ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Schaefer, "Ama Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler arasındaki ilişkiler, çok yakın ve derin. Türkiye ile ikili ilişkilerdeki bu kolay olmayan dönemi de aşmayı başaracağımızdan gayet eminin" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun vize muafiyetiyle ilgili sözlerini de değerlendiren Alman sözcü, "Ankara’nın AB-Türkiye göçmen anlaşmasını iptal gibi bir tehditte bulunduğunu düşünmüyorum" dedi. Sözcü Schaefer, Almanya'nın, Türkiye'nin söz konusu anlaşmaya saygı göstereceğini varsaydığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRK BÜYÜKELÇİ ANKARA’YA ÇAĞRILMIŞTI

Almanya Federal Meclisi 2 Haziran’da, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak kabul edince; Türkiye'nin o dönemki Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu, konuyla ilgili bilgisine başvurulmak üzere Ankara’ya çağrılmıştı. Karslıoğlu Ankara’dayken yayımlanan büyükelçiler genelgesinde, Karslıoğlu'nun merkeze alındığı açıklanmıştı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!