'Türkiye acımasızca krize doğru kayıyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye acımasızca krize doğru kayıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 12:40

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Bush yönetimini, AKP hakkındaki kapatma davası konusunda net bir tavır takınmadığı gerekçesiyle eleştirirken “ABD’nin kilit bir müttefiki ve Ortadoğu’nun en önemli demokrasilerinden biri, acımasızca krize doğru kayıyor” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

İşte Mark Parris'in makalesinin İngilizce metni...

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nün Türkiye Projesi'ne danışmanlık yapan Parris, The Wall Street Journal gazetesince bugün yayımlanan makalesinde AKP hakkındaki kapatma davasını değerlendirirken Washington’un tutumunu eleştirdi.

Mark Parris, “Türk Mahkemeleri, Halkın İradesine Saygı Göstermeli” başlıklı makalesinde kapatma davasına Washington’un adeta tepki koymaması ve Amerikan basınının fazla yer vermemesi nedeniyle Türkiye’de olup bitenlerin pek dikkat çekmediğini savunarak “Ancak ABD’nin kilit bir müttefiki ve Ortadoğu’nun en önemli demokrasilerinden biri, acımasızca krize doğru kayıyor” görüşünü dile getirdi.

Türk Anayasası’nın ilgili maddesinin dilinin muğlak olduğunu ve Anayasa’nın “modası geçmiş bir belge olarak yaygın bir biçimde kınandığı”nı öne süren Mark Parris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarının da gözardı edilemeyeceğini de savundu.

Haberin Devamı

Paris'ten Erdoğan'a sert eleştiri

Parris, Başbakan’ın seçim öncesi verdiği sözlerin aksine, anayasa reformu dahil olmak üzere, ekonomik ve siyasi reform yapmadığını savunurken Erdoğan’ın basın ve sivil topluma ilişkin tavrı da eleştirdi. Erdoğan’ın, türban konusunda milliyetçi muhalefet tarafından “prematür” bir kavgaya sürüklenmeye izin verdiğini de öne süren Parris şöyle devam etti:

“Kısacası Sayın Erdoğan, geçen yaz elde ettiği önemli siyasi sermayeyi çarçur etti, o zaman kendisini destekleyen siyasi ve ekonomik çevrelerden uzaklaştı ve Türkiye’yi daha İslamcı bir yere dönüştürmeyi amaçlayan gizli gündem kuşkusunu körükledi.”

Mark Parris, tüm bu faktörlerin Washington’un davaya ilişkin tutumunu izah edebileceğini ancak Türk kurumlarının dava sorununu çözmesi gerektiği yaklaşımının anayasa mahkemesinin siyaset üstü olduğu varsayımına dayandığını yazdı.

Erdoğan kilit oyuncu olmayı sürdürüyor

Kapatma talebini eleştiren Parris, AKP’nın kapatılması halinde bile Erdoğan’ın “kilit bir oyuncu” olmayı sürdüreceğini de yazdı.

Türkiye’nin AB adayı olduğunu ve “Müslüman dünyasının tek inandırıcı demokrasisi” olarak görüldüğünü de belirten Parris, AKP’nin kapatılmasının Türkiye için çok olumsuz etkilerinin olacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Parris, bu olumsuz sonuçların arasında “kutuplayıcı yeni seçimler”, “yabancı yatırımcıların güveninin yok olması”, “ekonominin yavaşlaması” ve “AB adaylığının baltalanması” ve “Türkiye’nin yurt dışındaki imajı ve etkinliğinin azalmasını” saydı.

Ancak tek kaybedenin Türkiye olmayacağını de ifade eden Parris, Bush Yönetiminin AKP’nin kaderine adeta kayıtsız kalmasının, miopi olarak nitelendirirken de Washington’un, parti kapatmanın, Atatürk’ün Türklerden istediği “Batılı” veya “modern” olmaları ile bağdaşmayacağını açık bir biçimde ifade etmesini istedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!