Türkiye ABD’yi yüzüstü bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ABD’yi yüzüstü bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2010 00:00

Eski ABD başkanı Bush’un anıları dün piyasaya çıktı. Irak savaşı öncesinde 1 Mart tezkeresi için bastırdıklarını ve Türkiye’ye IMF yardımı da önerdiklerini belirten Bush, Amerikan askerlerinin geçişi için Abdullah Gül hükümetinin onay verdiğini, fakat TBMM’nin kendilerinin “yüzüstü bıraktığını” yazdı.

Haberin Devamı

BEYAZ Saray’dan iki yıl önce ayrılmasından bu yana kamuoyundan uzak kalan George W. Bush’un başkanlık anılarını yazdığı “Decision Points” (Karar Noktaları) dün ABD’de piyasaya çıktı. İlk baskısı 1.5 milyon adet yapılan 500 sayfalık kitapta Bush, 11 Eylül saldırılarından Katrina Kasırgası’na dek birçok konuya değindi. Kitapta Türkiye ile ilgili bölüm şöyle:
- İngiltere Başbakanı Tony Blair hakkında önceleri bazı şüphelerim vardı. Sonuçta Bill Clinton’ın yakın arkadaşı olan bir İşçi Partisi lideriydi. 11 Eylül saldırıları sonrasında beni ilk arayan o oldu. Irak savaşı öncesinde bazı müttefiklerimiz bocaladı. Blair asla...
- 2003 mart ayına gelindiğinde savaş planı hazırdı. Bir yıllık araştırmanın ardından Tommy Franks (Ortadoğu’yu da içine alan 25 ülkeye yayılmış Amerikan Ordusu CENTCOM’un Komutanı) ve ekibi, benim Saddam Hüseyin’i devirip bu sırada Amerikalıların ve  Iraklıların can kaybını en aza indireceğinden emin olduğum bir operasyon geliştirdi.
- Geriye kalan tek bilinmez, Türkiye’nin rolüydü. Bize topraklarını kullanım hakkı vermeleri için Türklere aylarca bastırdık. Böylece 4. Piyade Tümeni’nden, Irak’a kuzeyden girmeleri için 15 bin asker gönderebilecektik. Türkiye’ye ekonomik ve askeri yardım sağlama, IMF’teki önemli ekonomik programlara erişimde yardım ve Türkiye’nin AB üyeliğine verdiğimiz güçlü desteğin devamı sözü verdik.
- Başbakan Abdullah Gül’ün kabinesi talebimizi onaylamıştı. Ama Türk Parlamentosu’nun 1 Mart’ta düzenlediği nihai oylamada, çok az farkla yeterli oy çıkmadı. Üzülmüş ve hayal kırıklığına uğramıştım. O güne kadar yaptığımız en önemli taleplerden birinde, Türkiye, bizim NATO müttefikimiz, Amerika’yı yüz üstü bırakmıştı.
- Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Tommy, hükümetin fikir değiştirme ihtimaline karşı Türkiye üzerinden geçiş, aksi halde Kuveyt’ten işgal için 4. Piyade Tümeni’ni Doğu Akdeniz’de tutuyordu. Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesi’ne 173. Hava İndirme Birliği’yle 1000 paraşütçü konuşlandırma planı da yapmıştık.

Haberin Devamı

İşkenceye bizzat onay vermiş

Haberin Devamı

GEORGE W. Bush, kitabının tanıtımı için İngiliz The Times Gazetesi’ne verdiği röportajda, İngiltere dahil birçok ülke tarafından işkence olarak nitelenen “su tahtası” sorgusuna bizzat onay verdiğini itiraf etti. Bush, “Fanilalı terörist Halid Şeyh Muhammed’e su tahtası işkencesi yapılmasını siz mi onayladınız” sorusuna şu yanıtı verdi: “Kahretsin, bu doğru. Üç tutukluya su tahtası uyguladık ve bu hayat kurtardı. Bu sayede edinilen bilgilerle yurtdışındaki Amerikan elçiliklerine ve Londra’da Heathrow havalimanı ve Canary Wharf gibi bazı mekanlara düzenlenecek terör saldırılarını engelledik.”

11 EYLÜL: İlk uçak Dünya Ticaret Merkezi’ne çarptığında Florida’da bir ilkokula girmek üzereydim. Condoleezza Rice arayıp bunun büyük bir yolcu uçağı olduğunu söyledi. Çocuklara okuma dersini kesmedim. Aklım başka yerdeydi. Bunu yapanları bulacak ve kıçlarını tekmeleyecektik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!