Türkiye AB savunmasında danışmanlığı kabul etmedi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AB savunmasında danışmanlığı kabul etmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, yeni oluşturulacak Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği'nde (AGSK) Türkiye'ye verilmek istenen rolün ''danışmalarla sınırlı tutulmakta olduğunu'' belirterek, ''İşte biz buna itiraz ediyoruz. Bu şekildeki bir görevi kabul etmediğimizi kesin bir dille ifade ettik'' dedi.
Haberin Devamı

NATO'nun Brüksel'de yapılan sonbahar dönemi savunma bakanları toplantısına katılan Çakmakoğlu, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla saat 14.15'te Ankara'ya döndü. Etimesgut Askeri Havaalanı'na yoğun sis nedeniyle iniş yapamayan Bakan Çakmakoğlu'nun uçağı, Esenboğa Havalimanı'na indi.

Çakmakoğlu, burada düzenlediği basın toplantısında, bir dizi toplantıya katıldığını belirtti ve toplantıda ağırlıklı olarak Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği'nin ele alındığını kaydetti.

Avrupa'nın güvenliğinden bugüne kadar NATO ve Batı Avrupa Birliği'nin (BAB) sorumlu olduğunu, BAB'ın görevini Avrupa Birliği'ne (AB) devretmesi kararının alındığını ifade eden Çakmakoğlu, Türkiye'nin BAB'da tam üye ülke gibi imkanlara sahip olduğunu, yeni teşkil edilecek AGSK içerisinde de bu hakların gözetilmesini, tanınmasını arzu ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin bunun için haklı gerekçelerinin bulunduğunu anlatan Çakmakoğlu, bu çerçevede bir politika izleyen Türkiye'nin görüşlerini çeşitli platformlarda dile getirdiklerini söyledi. Çakmakoğlu, ''AB'nin kuracağı askeri güç içerisinde etkin rol oynamak, etkili rolesahip olmak diye özetlediğimiz konumumuzu muhafaza ediyoruz ve bu görüşlerimizi bir defa daha anlattık'' dedi.

Danışmanlığa karşıyız

NATO'nun AB'ye sağlayacağı destek konusunda, AB üyesi olmayan Türkiye gibi Avrupalı müttefiklerin Avrupa güvenlik boyutuna etkin katılımının Washington kararlarının gereği olduğunu vurgulayan Çakmakoğl şunları kaydetti:

''NATO imkanlarının kullanılacağı veya Türkiye'nin kuvvet vereceğibir harekatta tam ve eşit haklara, BAB'a bağlı iken nasıl sahipsek, Washington kararlarına dayalı olarak da NATO-AB ilişkilerinde bize bu hakları tanımaları gerektiğini savunageldik. Ancak bu toplantı dahil, bize verilmek istenen yeni rol, danışmalarla sınırlı tutulmaktadır. İşte biz buna itiraz ediyoruz. Bu şekildeki bir görevi kabul etmediğimizi kesin bir dille ifade ettik.

AB, NATO'nun özellikle planlama ile imkan ve kabiliyetlerini, otomatik olarak kullanmak istiyor. Ama biz, (her konu ayrı ayrı gündeme gelsin ona karar veririz, o şekilde hareket edebiliriz ) diye politika belirledik. Bu konudaki girişimler, gayretler devam ediyor. Görüşlerimiz henüz kabul görmedi. AB'nin, Güvenceli Erişim dediğimiz, NATO'nun imkan ve kabiliyetlerinden, özellikle planlama alanında yararlanma isteğini kabul etmediğimizi de ifade ettik. Netice itibariyle toplantı, müttefiklerin güvenliği ile ilgili menfaatlerini gözeten Washington zirvesi kararları ve ondan sonra bakanlarla alınmış kararlar doğrultusunda çalışmaların yapılması şeklinde özetleyebileceğimiz bir kararla sonuçlandı.''

Çakmakoğlu, toplantıda, Balkanlar'daki durum ile Kosova'daki görevkuvvetlerinin durumunun da ele alındığını, Barış için Ortaklık Merkezi'nde yürütülen faaliyetlerle ilgili bakanlara bilgi verdiklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanı ile de ikili bir görüşme yaptığını belirten Çakmakoğlu, ''Bu görüşmede özellikle askeri alanda, savunma sanayii alanında işbirliği yapma gereği üzerinde görüş teatisinde bulunduk. Bize göre faydalı bir görüşme yaptık'' dedi.

SADECE TÜRKİYE

Çakmakoğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine toplantıda, Türkiye'ningörüşlerini, hassasiyetle üzerinde durduğu konuları bir kez daha dile getirdiklerini, AGSK konusunda Türkiye'nin görüşlerinin aksine bir karar çıkmaması konusunda gayret sarfettiklerini anlattı.

AGSK'nde etkin rol alabilmek için Türkiye ile aynı pozisyonda bulunan ülkeler ve bu ülkelerin faaliyetlerinin sorulması üzerine Çakmakoğlu, Türkiye ile kıyaslanabilecek 5 ülkenin bulunduğunu, ancak AGSK'de etkin rol için fiilen sadece Türkiye'nin ağırlığını hissettirdiğini ve görüşlerini ısrarla sürdürdüğünü söyledi.

Çakmakoğlu, bir başka soruyu yanıtlarken de ABD'nin, NATO vasıtasıyla etkinliğini korumak istediğini, AGSK'dan da Türkiye'nin dışlanmasını arzu etmediğini düşündüklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!