Türk-Yunan-Bulgar çevreciler el ele

Güncelleme Tarihi:

Türk-Yunan-Bulgar çevreciler el ele
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 15:30

Türk, Yunan ve Bulgar vatandaşları ve yerel yetkililer, bir Kanada şirketinin Bulgaristan'da altın madeni için yaptığı çalışmaların çevre felaketine yol açabileceği gerekçesiyle güçlerini birleştirdi.

Haberin Devamı

Kanada şirketi Dundee Precious Metals'in, Bulgaristan'ın güneyinde Türkiye sınırına yakın Krumvograd'da yılda 130 bin ons üretim kapasiteli altın madeni açma projesi karşısında, bu kentin belediyesi ile Green Balkans, Bankwatch ve Bird Life adlı sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Türk ve Yunanlı yetkililer ve Yunanistan'ın iki sınır ilçesinin yöneticileri ortak eylem düzenliyor.
  Â
AFP'nin haberine göre, şimdiye kadar benzeri görülmemiş bu işbirliğinin amacının, Türk-Yunan sınırındaki Meriç ve Yunan nehri Ardas'ı besleyen Krumoviça nehrinin kirlenme riskini önlemek olduğunu belirten sivil toplum örgütleri, yetkililerinin de destek vermesinin önemli olduğuna işaret ettiler.
  Â
Türk çevrecilerden Üstün Reinart, üç ülkenin vatandaşları arasında işbirliğinin önemine dikkati çekerek, madenlerin yol açtığı çevre felaketlerinin sınır tanımadığını belirtti.
  Â
Reinart, Türkiye'de bir dönem Bergama'daki altın madeni projesiyle yürütülen mücadeleyi hatırlatarak, altının çıkarılması için kullanılan siyanürün çevreyi tehdit eden toksik etkisine işaret etti.
  Â
Krumoviça nehrinin deltası, çok sayıda göçmen kuşa da ev sahipliği yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!