Türk yardımı 2 trilyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

Türk yardımı 2 trilyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Batılı ülkeler Kosovalı mülteciler üzerinde ‘‘Hesaplı davranırken’’, Türkiye'nin kendi sınırları içindeki ve dışındaki mülteciler için yaptığı yardımın miktarı 6 milyon doları aştı.

Türkiye'ye gelen ve büyük çoğunluğu Kırklareli'ndeki Göçmen Misafirhanesi'ne yerleştirilen 10 bin fazla mülteci için yapılan harcamaların 2 milyon doları bulduğu bildirildi. Makedonya ve Arnavutluk'a gönderilen yardımlar da 4 milyon doları geçti.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kosovalı mültecilere yardım sağlamak için kısıtlı imkanlarla çok büyük çabalar harcadığına işaret ederek, bu çabanın tüm dünyaya örnek olması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye kendi sınırları içindeki yardımlar dışında Arnavutluk ve Makedonya'ya toplam 49 TIR ve 7 uçak dolusu yardım göndererek, tüm dünyaya ‘‘İnsanlık örneği’’ sergiledi.

Makedonya ve Arnavutluk'ta toplam 20 bin kişi kapasiteli ‘‘çadırkentler’’ kuran Türkiye'nin 27 Mart'tan bu yana Makedonya ve Arnavutluk'a yaptığı yardımların dökümü şöyle:

Arnavutluk'a toplam 30 TIR ve 5 uçak, Makedonya'ya ise 19 TIR ile 2 uçak dolusu insani yardım gönderildi. Bu yardım 177 ton un, 68 ton şeker, 57 ton pirinç, 20 ton sıvı yağ, 19 ton konserve, 12 ton mercimek, 16 ton kuru fasulye ve diğer gıda maddelerinden oluştu.

Gaziosmanpaşa Misafirhanesi'ne, 1082 kadın, 991 erkek, 679 erkek çocuk ve 635 kız çocuk olmak üzere toplam 3 bin 387 mülteci yerleştirildi. Kampa yerleşen ancak sonradan akrabalarının yanına geçenlerin sayısı ise 967.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yapanların sayısı 9 bin 454, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan giriş yapanların sayısı da 195. Türkiye'ye giriş yapanların sayısı toplam 10 bin 291'e ulaştı.

Kırklareli'ndeki kampta 44 uzman doktor ve sağlık memuru, Çorlu Havalimanı'nda bir sağlık ekibi, Gaziosmanpaşa Misafirhanesi'nde ise 9 poliklinik ve 2 seyyar hastane hizmet veriyor. Mültecilerden 11 hasta Kırklareli ve Çorlu hastanelerinde tedavi görüyor, iki doğum oldu, çocuklardan 87 tanesine kızamık aşısı yapıldı. Misafirhanenin bulunduğu alana ayrıca 1200 çadır kuruldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!