Türk uçaklarına Şam’dan engelleme

Güncelleme Tarihi:

Türk uçaklarına Şam’dan engelleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 23:06

TSK’nın Suriye’de Fırat Harekâtı kapsamında ÖSO güçlerine savaş uçaklarıyla hava desteğini 22 Ekim’de durdurduğu ortaya çıktı. Buna Esad rejiminin bölgedeki Rus yapımı gelişmiş hava savunma sistemlerini aktif hale getirmesi yol açtı. Bu durum, ÖSO’nun El Bab’a ilerleyişini yavaşlattı.

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı harekâtı sürerken, Türk savaş uçaklarının 22 Ekim’den bu yana Suriye’nin kuzeyinde hava operasyonlarını durdurduğu ortaya çıktı. Suriye ordusu hava savunma sistemlerini aktive ettiği için Türk savaş uçakları hava harekâtına ara verdi. Türk Hava Kuvvetleri 22 Ekim’de yaptığı son harekâttan bu yana Fırat Kalkanı kapsamında Suriye’ye yönelik hava saldırısı düzenlemezken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de operasyonlarını azalttı. Türk savaş uçakları, Hatay’ın karşısındaki Afrin’in güneydoğusundan DEAŞ’ın denetimindeki El Bab’a ilerleyen ve PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) 19 Ekim’de bombalamıştı. TSK, Halep’in kuzeyindeki Maarrat Umm Hawsh bölgesine düzenlediği hava harekâtında 18 YPG hedefinin vurulduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

ŞAM TEHDİT ETMİŞTİ: Bu saldırının hemen ardından Suriye rejimi, hava sahasına giren Türk uçaklarını düşürmekle tehdit etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Türk Hava Kuvvetlerinin Suriye’nin kuzey bölgelerinde düzenlediği söylenen hava saldırıları nedeniyle çok endişeliyiz” demişti. Rusya’nın Esad rejimine bu gerginliğin ardından Pantser kısa menzilli hava savunma sistemi transfer ettiği biliniyor.

ÖSO YAVAŞLADI: Yetkililerin verdiği bilgiye göre Suriye’nin, Rus yapımı gelişmiş hava savunma sistemlerini Fırat Kalkanı operasyonunun devam ettiği bölgeyi kapsayacak şekilde aktive etmesi üzerine TSK buradaki hava harekâtlarına ara verdi. Bu yüzden Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Halep’in kuzeyindeki El Bab’a yönelik ilerleyişi de yavaşladı. ÖSO’nun son üç günde sadece 5 km’lik ilerleme sağladığı belirtiliyor. TSK, 26 Ekim’de yaptığı açıklamada, Suriye ordusuna bağlı olduğu değerlendirilen bir helikopter tarafından Tal Nayif’de bulunan muhalif unsurlara yönelik varil bombalı hava saldırısında 2 muhalifin öldüğünü, 5 muhalifin yaralandığını duyurmuştu. Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan dünkü bilgilendirmeye göre Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı harekatında, terör örgütü DEAŞ’e ait 127 ve terör örgütü PKK/PYD’ye ait 8 hedef ateş altına alındı.

Haberin Devamı

Türk uçaklarına Şam’dan engelleme

 RUS BASINININ İDDİASI

Moskova yönetiminin resmi RIA Ajansı, Fırat Kalkanı çerçevesinde Suriye hava sahasına girmek isteyen bir grup Türk savaş uçağının bu bölgedeki Rus ve Şam rejimi kuvvetleri tarafından uyarıldığını, bunun üzerine jetlerin dönmek zorunda kaldığını iddia etti. RIA Ajansı, Rus komuta merkezinin telsiz uyarısı üzerine Türk jetlerinin son anda rota değiştirdiğini öne sürdü.

 HALEP’TE KUŞATMAYI YARMA HAREKÂTI

SURİYE’de rejim tarafından kuşatılmış kilit Halep kentinde dün muhalif gruplar geniş kapsamlı operasyon başlattı. Halep’teki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, saldırıyı çok sayıda muhalif grubu bünyesinde toplayan Fetih Ordusu gerçekleştiriyor. Fetih Ordusu, kent merkezinin doğusunda rejim kuşatması içinde ve dışında konuşlu bazı unsurlarıyla rejim güçlerine, Grad ve Fil füzeleriyle yoğun saldırılar düzenliyor. Fetih Ordusu bileşenlerinden Ahrar el Şam, sosyal medya hesabından Bab Neyrab askeri havaalanının ve 1070 konut bölgesinde Esad güçlerinin karargâh olarak kullandıkları yerlerin vurulduğunu duyurdu. Amerikan AP’nin haberine göre Şam yönetimi Halep’te muhaliflerin saldırısını püskürttüklerini, muhaliflerin kentin rejim kontrolündeki bölgeleri bombalaması sonucu 5 sivilin hayatını kaybettiğini iddia etti. Fetih Ordusu bünyesinde Ahrar el Şam ve adını Fetih el Şam olarak değiştirip El Kaide ile de bağını kopardığını açıklayan Nusra Cephesi gibi gruplar yer alıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!