Türk Ordu’su ile işbirliği şart

Güncelleme Tarihi:

Türk Ordu’su ile işbirliği şart
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, Batılı ülkelere Kafkasya'da Türk ordusuyla işbirliği yapılmasını önerdi.

Gazetede, ‘Dünyanın Sonu’ adlı kitabın yazarı Robert Kaplan'ın imzasıyla yer alan makalede, Batılılar'ın Kafkasya'da cereyan eden olayları hafife aldıkları belirtildi ve ‘Batılılar gereken önlemleri almazsa, Kafkaslar da Balkanlar’a döner' denildi.

Robert Kaplan, Kafkasya'da denetimi kaybetmemek için, Batılı ülkelerin bazı önlemlerin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri ile işbirliği yapması önerdi ve şöyle dedi:

‘Kafkaslar’da süregelen mücadele iktidar ve petrol mücadelesi. Kafkaslar Rusya'nın Vahşi Batısı. Ancak Rusya, Kafkaslar'ı Türkiye ve İran'a karşı bir savunma duvarı olarak görüyor.'

Kaplan, New York Times'deki makalesinde, Hazar petrolleri nedeniyle ‘bölgede işlerin kızıştığını’ ve ‘Dağıstan ile Azerbaycan’ın, Hazar petrolleri ve doğalgazının, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e akıtılacağı geçit olduğunu' hatırlatarak ‘Rusya’nın Dağıstan'ı kaybetmesi, Gürcistan ve Azerbaycan karşısındaki durumunu hayli zayıflatacağına' dikkat çekti.

Makalenin yazarı Robert Kaplan, Batılıların bölgede denetimi kaybetmemek için silaha başvurmaya ve kan dökmeye gerek kalmadan, almaları gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

Bölgedeki liderlerin suikastlere kurban gitmelerini önleyecek özel birimler oluşturmak

Türk Silahlı Kuvvetleri ile daha sıkı işbirliğine girmek

İran ile ilişkileri normalleştirmek

Ermenistan'ı Rusya'nın askeri desteğine ihtiyaç duymayacak hale getirmek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!