Türk jetlerinin terör örgütü IŞİD'e yönelik hava operasyonunu dünya böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Türk jetlerinin terör örgütü IŞİDe yönelik hava operasyonunu dünya böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2015 06:52

Dünya medyası, Türk jetlerinin Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonunu “flaş gelişme” olarak duyurdu. İlk olarak AP ve Reuters'ın geçtiği haber, dünyanın saygın medya kuruluşları tarafından da paylaşıldı.

Haberin Devamı

ASSOCIATED PRESS
AP, TRT’ye dayandırdığı haberinde, “Türk savaş uçakları, Suriye’de IŞİD hedeflerini vurdu” ifadesini kullandı. Türk savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal etmediğinin belirtildiği haberde, operasyonun, IŞİD militanlarının Suriye’den açtığı ateşle bir Türk askerini öldürmesinden bir gün sonra geldiği” vurgulandı. AP sonraki haberlerinde, Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya yer verdi. Diyarbakır Hava Üssü'nden kalkan F-16'ların, Kilis'te sınır hatta boyunca IŞİD hedeflerini akıllı bombalarla vurduğu" aktarıldı.

REUTERS
Reuters ise bir Türk güvenlik yetkisine dayandırdığı haberi, “Türk savaş uçakları, Cuma günü erken saatlerde, sınırı geçmeden Suriye’deki dört IŞİD hedefini vurdu” ifadesiyle geçti. Reuters da haberinde hava harekâtının bir askerin şehit edilmesinden bir gün sonra yapıldığını hatırlattı.

AFP
Fransız Haber Ajansı, Başbakanlık’ın açıkmasını baz aldığı haberinde, “Türkiye jetleri, Cuma günü erken saatlerde ilk kez Suriye’deki IŞİD cihatçılarını bombaladı” ifadesini kullandı. Haberde, harekâtın, IŞİD'in 2013 yılında Irak ve Suriye'de alan kazanmaya başlamasından bu yana Türkiye tarafından düzenlenen ilk operasyon olduğu vurgulandı.

'TÜRKİYE İSLAM DEVLETİNE SAVAŞ AÇTI'

BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC de operasyonu Başbakanlık'ın açıklamasının ardından duyurdu. "Türkiye hükümeti, Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombaladığını açıkladı" spotuyla geçtiği haberde BBC, önceki gün bir askerin hayatını kaybettiği IŞİD saldırısına ve pazartesi günü yaşanan Suruç katliamına vurgu yaptı.

GUARDIAN
Türkiye’nin Suriye'de IŞİD hedeflerine ilk sınır ötesi hava operasyonunu gerçekleştirdiğini belirten İngiliz gazetesi Guardian, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin IŞID militanlarına yönelik operasyonuna geniş yer vererek, Türkiye’nin İncirlik Üssü'nün koalisyon tarafından kullanılmasını daha önce reddetmesine rağmen, Türk askerinin şehit düşmesiyle birlikte harekete geçtiğini yazdı. Gazete ayrıca Türkiye’nin hali hazırda 1 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacıyı barındırdığı ve Suriye ile sınırının 900 km olduğunu hatırlattı.

TIMES
The Times gazetesi de “Türk jetleri Suriye’deki İslam devletine savaş açtı” başlıklı haberinde, Türkiye jetlerinin Suriye’de IŞİD hedeflerine ilk kez sınır ötesi hava operasyonu gerçekleştirdiğini yazarak, üç F-16’nın Diyarbakır’dan havalanarak terör örgütüne karşı bir operasyon başlatıldığını, Havar sınırı yakınında üç menzilin hedef alındığını belirtti. Gazete bunun IŞİD’e karşı gerçekleştirilen en geniş operasyon olduğunu ifade etti.

İSTANBUL'DAKİ OPERASYON DA HABERDE

FOCUS

Focus dergisi Türkiye’nin ilk kez IŞİD hedeflerini bombaladığını duyururken, Başbakan Davutoğlu’nun operasyonla ilgili açıklamalarına yer verdi. Hedeflerin Kilis yakınlarındaki Havar köyü civarında olduğunu bildiren dergi, Erdoğan-Obama telefon görüşmesi sonrası İncirlik Havaüssü’nün IŞİD’e karşı operasyonlara açıldığını belirtti.

DIE ZEIT
Almanya’nın sayılı gazetelerinden Die Zeit ise Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini bombalamasını haberde başlık olarak kullanırken, Ankara hükümetinin ulusal güvenlik konusundaki kararlılığını vurguladı. Gazete, Suruç katliamının Türk hükümetinin durumu yeniden değerlendirmesine yol açtığına dikkat çekiyor. Die Zeit, İstanbul’daki güvenlik operasyonlarını da okuyucularını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!