Türk elçinin eşi Yılın Sefiresi seçildi

Güncelleme Tarihi:

Türk elçinin eşi Yılın Sefiresi seçildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nihat Akyol'un eşi Çağ Akyol, ''2000 Yılının Sefiresi'' seçildi.

AB çevrelerinde ve Avrupa genelinde etkin olan diplomasi dergisi ''Diplomatic News'', her yıl tarafsız bir jüri tarafından belirlenerek verilen ''Yılın Sefiresi'' unvanının, 2000'de Türk sefire Çağ Akyol'a verilmesinin kararlaştırıldığını duyurdu.

Derginin başyazarı Julio Cabrera tarafından Akyol'a verilen plakette, ''Sayın Çağ Akyol, yüksek temsil yeteneği ve ülkesinin kültürünü tanıtımdaki başarısı nedeniyle yılın sefiresi seçilmiştir'' ifadeleri yer aldı.

Jüri heyeti, kararı verirken, Çağ Akyol'un, ''Türkiye'de meydana gelen deprem felaketlerinden sonra düzenlediği yardım faaliyetleriyle,1999 sonunda Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB'ye adaylığının tescil edilmesinin ardından eşiyle birlikte yaptığı tanıtma çabalarını ve Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi yönünde katkılarını'' dikkate aldığınıbildirdi.

Sefire Çağ Akyol, konuyla ilgili değerlendirmesinde, her şeyden önce eşine yardımcı olmayı amaçladığını ve Türk Dışişleri'nde diğer bütün sefirelerin yaptığı gibi, güçlü bir geleneği sürdürdüğüne inandığını söyledi.

Eşi Büyükelçi Nihat Akyol gibi, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma amacına bütün kalbiyle inandığını belirten Akyol, siyasi ve kurumsal gayretlerin yanı sıra kültürel boyuttaki tanıtımın etkisinin hedefe ulaşmakta önemli olduğunu ifade etti.

SANAT TARİHÇİSİ SEFİRE

Sanat tarihçisi olan Çağ Akyol, yıl içinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. yıldönümü çerçevesinde Türk çini veporselen sanatını tanıtan konferanslar vererek, Türk kültürünün derinlikleri konusunda aydınlatıcı oldu.

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin eşinin yönettiği ''Avrupa Kadınları'' isimli yardım kuruluşunun faal üyelerinden biri olan Akyol, derneğin depremden zarar gören Türkler yararına çalışmalarında öncülük yaptı. Dernek, Brüksel'deki Egmond Sarayı'nda düzenlenen ve sanatçı İdil Biret'in de katıldığı konser galasında toplanan gelirleriAdapazarı'nda bir kreş inşaatına aktardı.

Çok iyi Japonca da bilen Çağ Akyol, Belçika-Japonya Dostluk Derneği üyesi olarak, Japon toplumu bünyesinde sevilen ve saygın kişiliğiyle ön plana çıkıyor. Akyol, kültürlerin bölen değil bütünleştiren bir etken olduğundan hareketle, bu dostlukların, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir köprü oluşturduğunu belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!