Türk Dışişleri'nden 'vize' açıklaması: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri çok netti

Güncelleme Tarihi:

Türk Dışişlerinden vize açıklaması: Cumhurbaşkanı Erdoğanın ifadeleri çok netti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 14:43

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB ile vize anlaşması konusunda "çok net" ifadeler kullandığını ve bu ifadeler çerçevesinde gerekli politikaların üretilerek uygulamaya konulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Avrupa Birliği'nin Terörle Mücadele Kanunu değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, "Siz yolunuza, biz yolumuza" ifadelerini kullanmıştı.

Reuters'ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı'nın güncel gelişmelere ilişkin basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Bilgiç'e bu açıklamaların Türkiye ve AB arasındaki vize serbestisi sürecinin askıya alınması anlamına gelip gelmediği soruldu.

"Cumhurbaşkanımız vize anlaşması konusunda çok net ifadeler kullandı" diyen Bilgiç, "Ben burada cumhurbaşkanımızın ifadelerini yorumlayacak değilim. Devletimizin başı olarak cumhurbaşkanımızın ifadeleri çerçevesinde gerekli politikalar üretilir ve uygulamaya konulur" dedi.

Terörle Mücadele Kanunu'nda AB'nin talep ettiği değişikliklerin içişleri ve adalet bakanlarının sorumluluğundaki konular olduğunu belirten Bilgiç, bu bakanlıkların AB ülkelerindeki konuyla ilgili müktesebatı incelediğini tahmin ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN 125 SURİYELİ GÖNDERİLDİ

Türkiye ve AB arasında Mart ayında sağlanan göçmen anlaşması kapsamında Türkiye'ye iade edilen ve eşzamanlı olarak Türkiye'den AB ülkelerine gönderilen göçmenler konusunda da bilgi veren Bilgiç, "Bugüne kadar beş adadan 386 düzensiz göçmen Türkiye'ye alınmıştır. Bunların 14'ü Suriyeli, büyük çoğunluğu diğer ülke vatandaşlarıdır. Türkiye'den de geri göndermeler eşzamanlı olarak başlamıştır ve Türkiye'den 125 Suriyeli
Almanya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Litvanya'ya gönderildi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Paris'te düzenlenen ve Fransa, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Almanya, Ürdün, İtalya ve AB'nin davetli olduğu ve Suriye'deki son durumun ele alınacağı toplantıya katılacağını hatırlatan Bilgiç, Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelere ilişkin beklentileri konusunda şunları söyledi:

"Lazkiye ve Halep'te çatışmaların durdurulması mutabakatının yenilendiğine ilişkin Ruslar ve ABD bir duyuru yaptı. Biz Suriye'de en başından beri bu şiddetin durması için her türlü katkıyı sağlamaya devam ediyoruz... Bu mutabakatlar maalesef kağıt üzerinde kalıyor. Rusya ve rejim saldırılarına devam ediyor... Bizim temel hedefimiz, göstermelik mutabakatlarla kamuoyunu yanıltmak yerine gerçek anlamda bir ateşkesin hayata geçmesi. Bunun için de ne yapılması gerektiği açık. Rejim ve Rusya her türlü saldırısına son vermeli. Müzakere heyeti ile temaslarımız devam ediyor. (Muhaliflerin) müzakere masasında kalmaları için teşvikte bulunuyoruz."

'PYD' TEPKİSİ

Haberin Devamı

Rusya'nın Suriye'deki Kürt gruplardan PYD'nin de müzakerelere dahil olması talebini eleştiren Bilgiç, PYD'nin PKK ile ilişkileri olduğunu belirterek "Rusya'nın bu tavrı bir terör örgütüne destektir" dedi ve Türkiye olarak PYD'nin müzakere masasında yer almaması gerektiğini her fırsatta ifade ettiklerini belirtti.

Konuşmasında Almanya'da da PYD'nin ofis açmasına izin verilmesini de eleştiren Bilgiç, PYD'ye ilişkin Ankara'nın tavrını hatırlatarak "bu tür faaliyetlere izin verilmesinin terörle mücadele işbirliğine sekte vuran bir durumun tezahürü" olduğunu belirtti.

PYD daha önce Rusya ve İsveç'te ofis açmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!