Türk askerinden Afgan kadınlara gül

Güncelleme Tarihi:

Türk askerinden Afgan kadınlara gül
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 09:46

Afganistan’da çatışma var, fakirlik var, bezginlik var.

Haberin Devamı

 

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Olmayan şey ise çiçek.

Onu da Türk ordusu getirdi.

8 Mart dünya kadınlar gününde, Türk askeri yapılmayanı yaptı;
Afgan kadınlarına, kendi ülkelerinde bulunması imkânsız bir şey hediye etti;
Birer kırmızı gül…

Uzun yıllar savaşla iç içe yaşayan, ardından Taliban zulmünü gören Afgan kadınları önce şaşırdı, sonra sevindi.

Tüm Afgan kadınlarının duygularını ifade eden ise, bir bayan Afgan vekil, Kabil milletvekili Şükriye Barakzai oldu;
“keşke bizim erkeklerimiz de sizden bir şeyler öğrenseler…”

 

Haberin Devamı

KOMUTANLIKTA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI

 

Kabil’de 8 Mart dünya kadınlar günü, Uluslar arası güç ISAF’ın Afganistan bölge komutanlığında yapıldı. Ev sahibi, Kabil bölge komutanlığını üstlenmiş olan, bu ülkede konuşlu Türk birliği oldu.

ISAF Kabil bölgesi komutanı Tuğgeneral Levent Çolak ve Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk’ün de katıldıkları kutlamada, asıl ev sahibi ise, Türk birliğinde görevli bayan subaylardı.

Karargahta yapılan kutlamaya, Afganistan parlamentosundaki kadın milletvekilleri, Kadından sorumlu bakan yardımcısı, başta Amerikalılar olmak üzere, ISAF’da görev yapan ülkelerin bayan subayları katıldı.

Kabil’de, kutlamaya Türkiye adına ev sahipliği yapan kadın subaylar, Afgan kadınıyla iç içe yaşıyorlar. Tabii sorunlarını da en iyi onlar biliyor. İşte, Kabil’deki komutanlıkta görevli Jandarma Kıdemli Çavuş Gülay Güven’in, Tabip Üsteğmen Gökçe Akkoyun’un ve ordu hemşiresi Necla Şahin’in 8 Mart dünya kadınlar gününde, Afgan kadınına ilişkin gözlemleri;

 

  • Türk görünce gelip sarılıyorlar- Çocuklarla, kadınlarla her gün iç içe yaşıyoruz. Bizi çok iyi tanıyorlar, Türkçe öğrenmeye çalışıyorlar. Eğitim verdiğimiz küçük kızlar, Türk görünce, tanısın tanımasın, sadece Türk olduğu için gidip sarılıveriyorlar.
  • Bizi model olarak görüyorlar- Afgan kadınları, burada gördükleri Türk kadınlarını, bizleri model olarak kabul ediyorlar. Bizim gibi olmak, çalışmak istiyorlar. Bizi fiziksel olarak da kendilerine benzettiklerinden, yakın durmaktan hiç çekinmiyorlar.
  • Türkçe televizyonlar izliyorlar- Giderek kıyafetlerine de dikkat eder oldular. O burkayı çıkardıklarında, altındaki çok şık kıyafetler gün yüzüne çıkıyor. Çevre bölgeden gelenler pek olmasa da, Kabilli kadınlar hemen hemen her gün makyaj yapıyor, oje sürüyorlar.
  • Tedaviye, erkek kadın birlikte geliyorlar- Kurduğumuz hastanede dermatolojiden, anesteziye, cerrahiden ortopediye, her türlü branş doktoru var. Küçük müdahaleleri de yapabiliyoruz. Günde ortalama 200 hasta bakıyoruz. Erkek kadın birlikte geliyor, bekleme odasında birlikte oturmaktan çekinmiyorlar. Erkekler, kadın doktora muayene olmaktan kaçınmıyor. Yardım alacaklarını bildiklerinden, bize güveniyorlar.
  • Kadın gaziler günü var- Türkiye’de gaziler, kadın-erkek demeden aynı gün anılıyorlar. Oysa Afganistan’da kadınların kendilerine özel gaziler günü var. 4 Mart’ta kadın gazilerini onurlandırmak için çok sayıda etkinlik yaptılar.
  • Çok eşlilik sürüyor- Afgan kadınında yaşanan gelişmelere, giderek daha fazlasının okuma-yazma kurslarına katılmasına rağmen, yaşamlarındaki olumsuz unsurlar da sürüyor. Çok eşlilik hala yaygın. Özellikle savaşta eşini kaybetmiş kadınlar, ikinci eş olmaya razı. Ölen eşin karısını, ikinci ya da üçüncü eş olarak nikahlamak da hala yaygın.
  • En büyük şikayetleri erken yaşta evlenmek. Kızların aileleri tarafından, kendilerine de pek sorulmadan küçük yaşta evlendirilmeleri geleneği sürüyor.
  • Türkiye’den fizik tedavi merkezi istiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!