Tüm baskılara rağmen bırakmadı

Güncelleme Tarihi:

Tüm baskılara rağmen bırakmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 23:48

Ordunun 14 Kasım gecesi yönetime el koyduğu Afrika ülkesi Zimbabve’de Devlet Başkanı Mugabe, istifa edeceği yönündeki beklentinin ve yanı başındaki generallerin gölgesinde yaptığı konuşmayla tüm dünyayı şaşkınlığa uğrattı.

Haberin Devamı

93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe, kendi partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) tarafından parti liderliğinden alınmasından saatler sonra kameraların karşısına geçti. Uluslararası ajanslar ‘sağlam kaynaklara’ dayandırdıkları haberlerinde, Mugabe’nin görevden ayrılmayı kabul ettiğini ve konuşmasında istifa açıklaması yapacağını duyurmuştu.

ELEŞTİRİLERİN FARKINDAYIM AMA…

Ancak yönetime el koyan üniformalı generaller yanındayken yaptığı ve televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında Mugabe, partisinden, ordu ve halktan gelen eleştirilerin farkında olduğunu söylese de istifa etmedi. Mugabe, Aralık ayındaki kongreye kadar partisinin başında kalacağını da açıkladı.

Mugabe’nin beklenmedik konuşmasına tepkiler anında geldi. Mugabe’yi istifaya zorlayan isimlerden Savaş Gazileri Birliği Başkanı Chris Mutsvangwa, Reuters’a gönderdiği mesajda, halkın başkent Harere’de sokaklara çıkacağını duyurdu. Mustvangwa, “Bu konuşmanın gerçeklerle bir ilgisi yok. Azil yoluna gideceğiz ve halkı tekrar sokaklara çağırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘GUCCİ’ LAKAPLI EŞİ DE GÖNDERİLDİ

ZANU-PF dün Mugabe’nin Pazartesi öğle saatlerine kadar istifasını açıklamaması halinde, Parlamento tarafından azledileceğini duyurmuştu. Parti, başkanlığına ise darbeden kısa süre önce Mugabe tarafından görevden alınan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın getirilmesini kararlaştırdı. Robert Mugabe’nin lüks tutkusu nedeniyle ‘Gucci’ Grace olarak eşi de partinin kadın kolları başkanlığından alındı.

Tüm baskılara rağmen bırakmadı

FOTOĞRAFLARA BAKIP BAKIP GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Mugabe’nin dün öğle saatlerinde askeri yetkililerle görüşmeye geçmeden önce gözyaşlarına boğulduğu öne sürüldü. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; Afrikalı lider, 1992’de kaybettiği ilk eşi Sally’nin fotoğraflarına uzun uzun baktı. Mugabe’nin Sally ve henüz üç yaşındayken ölen oğlu Michael Nhamodzenyika ile “keşke konuşabilsem” diye hayıflandığı öne sürüldü. Bir yardımcısına dayandırılan haberde Zimbabveli siyasetçinin ev hapsine alındığı günden bu yana açlık grevi yaptığı da iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!