Trump’tan YPG’ye ağır silah kararı

Güncelleme Tarihi:

Trump’tan YPG’ye ağır silah  kararı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 00:10

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah verilmesi talimatını onayladığını açıkladı. Beyaz Saray, “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz” dedi. Kararın, ABD’de üst düzey temaslarda bulunan Türk heyetinin ziyaretinin ardından verilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta yapacağı ABD ziyareti öncesine denk gelmesi ise dikkat çekti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Washington’daki üst düzey Türk heyetini ayaküstü Oval Ofis’te kabul ettiği ve Pazartesi günü Pentagon’u Suriye’de YPG’ye Rakka operasyonu öncesinde ağır silahlar verilmesi için yetkilendirdiği ortaya çıktı. Trump’ın tam bir hafta sonra Beyaz Saray’da ağırlayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini “YPG’ye verilen desteğin geçici ve taktik” olduğu argümanıyla aşmaya çalışacağı tahmin ediliyor. Washington’ın Ankara’yı teskin etmek üzere şehirdeki heyete verdiği mesajlara dün Trump’ın kararını kamuoyuna duyuran Pentagon açıklamasında da yer verildi.

 ABD, SDG’Yİ SEÇTİ

Pentagon’un baş sözcüsü Dana White dün yaptığı yazılı açıklamada Başkan Trump’ın Pazartesi günü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki Kürt unsurların silahlandırılması için onay verdiğini bildirdi. Açıklamada, Türkiye’nin “Rakka’yı bizim koordinasyonumuzda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte rahatlıkla alabiliriz” tezinin Trump yönetiminde kabul görmediğini açıkça ortaya koyan şu ifadelere yer verildi: “Başkan, Savunma Bakanlığı’nın DEAŞ’a karşı Rakka’da net bir zaferi mümkün kılmak için SDG içindeki Kürt unsurları silahlandırmasına onay verdi. Koalisyon güçleriyle ortaklık içindeki SDG yakın zamanda Rakka’yı ele geçirebilecek sahadaki tek güç.”

Haberin Devamı

ABD’DEN TÜRKİYE’YE TEMİNAT

 Açıklamada, “Koalisyon içindeki ortağımız Türkiye’nin güvenlik kaygılarının farkındayız. Türkiye hükümetini ve halkını temin ederiz ki ABD Türkiye’ye yönelebilecek ek güvenlik risklerinin önlenmesi ve NATO müttefikimizin korunması hedefine bağlıdır” ifadelerine yer verildi. White açıklamasında ABD’nin SDG içindeki Arap unsurların güçlendirilmesine öncelik verdiği belirtilirken, “Hem Rakka hem de kurtarılan tüm alanlar yerel Suriyeli Arap güçlerin yönetimine bırakılmalı” dedi.

 OVAL OFİS JESTİ

Öte yandan geçen cumadan beri Washington’da temaslarda bulunan Türk heyeti Pazartesi günü Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ile Beyaz Saray’da yaptıkları kritik görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile de ayaküstü görüştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan oluşan heyet McMaster’in “Başkan size selam vermek istiyor” demesi üzerine o sırada Oval Ofis’te çalışmakta olan Trump’ın yanına geçtiler. Ayaküstü ve kısa süreli sohbette Trump’ın Türkiye ve Türk insanlarıyla olumlu düşüncelerini dile getirdiği öğrenildi. Beyaz Saray ayaküstü görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, günlük basın toplantısında gazetecilerin ısrarlı Türkiye soruları karşısında Pentagon’un açıklamasını yineledi. YPG’lilerin SDG aracılığıyla ’sınırlı bir miktarda silah ve mühimmat elde ettiğini’ savunan Spicer, yeni politikalarıyla Rakka’da kıstırılan DEAŞ güçlerine karşı savaşmak için yeterli silahı sağlayacaklarını belirtti.

TÜRKİYE’DEN YPG/PKK MESAJI

Ankara, Erdoğan-Trump buluşması öncesinde 3 önemli devlet kurumunun tepe isimleri kanalıyla Türkiye’nin itiraz ve kaygılarını son kez dile getirerek ‘gerekli hallerde Suriye’deki YPG/PKK unsurlarının vurulmasına devam edileceği’ uyarısını Beyaz Saray kayıtlarına geçirmiş oldu. Ancak Fidan ile Kalın henüz Washington’dan ayrılmadan Trump’ın YPG’yi silahlandırma kararı kamuoyuna açıklandı.

Haberin Devamı

KARAR DEĞİL TARİHİ SÜRPRİZ

Edinilen bilgiler göre, Türk heyeti Washington’daki 4 günlük temaslarında ABD’nin Rakka operasyonunda YPG ile yola devam edeceği ve bunun içinde SDG içindeki Kürt unsurlara ağır silah takviyesi yapacağı yönünde bir izlenimi zaten edinmişti. Ancak Trump’ın bu konudaki kararını heyet Washington’dayken imzalaması Ankara için sürpriz oldu. Kalın ve Fidan, Türkiye’ye döndükten sonra, Ankara yeni bir durum değerlendirmesi yapacak. Ancak Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta yapacağı ABD ziyaretinde şu an için bir değişiklik öngörülmüyor.

‘TÜRKİYE İLE MÜTTEFİKİZ AMA AYNI YOLU İZLEMİYORUZ’
ABD Savunma Bakanı James Mattis, Danimarka’da yapılan DEAŞ’la mücadele koordinasyon toplantısında, önce bu toplantıya katılan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basat Öztürk ile yüzyüze görüştü, ardında da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la telefonda konuştu. Mattis, her iki görüşmede de ABD’nin Rakka’yı ele geçirmek için yapılacak operasyonda Türkiye ile birlikte çalışmaktan yana olduklarını söyledi. Kaynaklar, görüşmelerde ABD’nin PYD/YPG’yi şu anda tamamen devre dışı bırakacak bir intiba vermediğini ancak Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesi sonrası bölgenin istikrara kavuşması için Türkiye’nin ne gibi katkılar sağlayabileceğini görüşmeye devam etmelerinde mutabık kaldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Mattis, konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında ise şunları kaydetti: “Türkiye ile birbirine destek olan NATO müttefiki olmamıza rağmen, sorun ya da izlenecek yol konusunda aynı kesinlikteki yargılarla yürüyeceğimiz anlamına gelmiyor.”

Uğur ERGAN / ANKARA-AA

‘RAKKA OPERASYONU HAZİRAN SONU BAŞLAYABİLİR’

Trump’ın imzaladığı 1209 sayılı kararnamenin yürürlüğe girebilmesi için kongredeki ilgili komitelerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Silahlandırma ancak bilgilendirmeden 30 gün sonra başlayabilir. Dolayısıyla YPG’nin silahlandırılması için en erken tarih haziran ortası olabilir. Bu takvim üzerinden bakıldığında Rakka operasyonunu için haziran sonunda düğmeye basılabileceği tahmin ediliyor. Öte yandan Hürriyet’in ulaştığı askeri kulislerde, Rakka operasyonunun Ramazan’dan sonra başlayabileceği konuşuluyor. 

Haberin Devamı


Trump’tan YPG’ye ağır silah  kararı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!