Trump'tan 'direniş'e karşı hamle: Adalet Bakanlığı soruştursun

Güncelleme Tarihi:

Trumptan direnişe karşı hamle: Adalet Bakanlığı soruştursun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 21:24

ABD Başkanı Donald Trump, New York Times (NYT) gazetesindeki isimsiz makalesinde "Trump'a karşı içeriden bir direniş sergilediklerini" yazan kişinin kimliğinin Adalet Bakanlığı tarafından soruşturulması gerektiğini söyledi. Gazete ise Trump'ın bu sözlerine sosyal medya üzerinden yazılı bir açıklama ile cevap verdi. Öte yandan CNN kanalı gazeteci Bob Woodwart'ın yakında çıkacak kitabından bir bölüm paylaştı. Kitabın iddiasına göre, Trump'ın eski danışmanlarından Gary Cohn, ulusal güvenlik endişesiyle Trump'ın masasından bir belgeyi çalarak ondan saklamış.

Haberin Devamı

ABD'nin Montana eyaletinde düzenleyeceği mitinge giderken uçaktan basın mensuplarına açıklamalar yapan ABD Başkanı Trump, gündemdeki yerini koruyan NYT'deki isimsiz makaleyle ilgili eleştirilerini sürdürdü.

Trump, NYT'nin söz konusu makaleyi basmasını "utanç verici" olarak nitelendirdi ve ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın makalenin isimsiz yazarı hakkında soruşturma başlatması gerektiğini ifade etti.

'ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ'
Makaleyi "ulusal güvenlik meselesi" olarak tanımlayan Trump, makaleyi yayımlayan NYT gazetesine karşı nasıl bir adım atacağını ise hala değerlendirdiğini belirtti. Söz konusu kişinin kimliğini, hangi görevde ne yaptığını ve gazeteye neler verdiğini araştıracaklarını aktaran Trump, üst düzey bir yetkili çıkması halinde bu kişiyi kendisinin katıldığı herhangi bir toplantıda görmek istemediğini söyledi. Eleştirileri çok önemsemediğine işaret eden Trump, "Ben bunlarla başa çıkarım. Onlara karşı savaşırım, bunu yıllar içinde görmüş olmalısınız." dedi.

WOODWARD'IN KİTABI İÇİN: SAHTEKARLIK
Trump ayrıca, gazeteci Bob Woodward'un kendisi hakkında yazdığı kitapla ilgili eleştirilerini de sürdürdü. Trump, kitapta öne sürülen üslubun kendisiyle örtüşmediğini savunarak "Ben öyle konuşmam, beni tanıyorsunuz, o şekilde konuşmam. Kitap tam bir sahtekarlık." dedi.

NYT AÇIKLAMA YAPTI
New York Times gazetesi ise, Donald Trump'ın, 'soruşturma' söylemi üzerine bir açıklama yayımladı.

NYT'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Trump'ın ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın isimsiz makalenin kaynağını araştırması gerektiğine dair yorumlarda bulunduğuna dair haberin bağlantısı paylaşıldı ve gazetenin bu yorumlara cevabına yer verildi.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Adalet Bakanlığının, ABD Anayasası'nın birinci ek maddesinin tüm Amerikan vatandaşlarını koruduğunu anladığına ve hükümet gücünün böyle barizce kötüye kullanılmasına dahil olmayacağına güveniyoruz.

Başkanın tehditleri hem bu makalenin yazarının kimliğini neden korumamız gerektiğinin önemini ortaya koyuyor. Bu açıklamalar ayrıca Amerikan demokrasisinde özgür ve bağımsız basının önemini bir kez daha akıllara getiriyor."

'DİRENİŞÇİ' YOKSA COHN MU?
Amerikalı ünlü gazeteci Bob Woodward'un ABD Başkanı Donald Trump hakkında yazdığı kitapta bahsedilen, "Trump'ın eski başdanışmanı Gary Cohn'un ulusal güvenlik endişesiyle Oval Ofis'ten çalarak sakladığı iddia edilen mektup" yayınlandı.

Amerikan CNN kanalı, Woodward'un "Korku: Trump Beyaz Saray'da" adlı kitabında yer alan ve Trump tarafından "sahte" olarak nitelendirilen bir mektubu yayınladı.

Söz konusu kitabı kaynak göstererek tartışmalı mektubu yayınlayan CNN'in haberine göre eski Beyaz Saray Başdanışmanı Gary Cohn, Trump'ın Güney Kore ile önemli bir ticaret anlaşmasını iptal eden bir taslağı imzalamasını önlemek için ilgili belgeyi Oval Ofis'ten çalarak saklamış.

'MASASINDAN ÇALDIM'
Yayınlanan 5 Eylül 2017 tarih ve Trump imzalı mektupta "ABD ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasının ABD çıkarlarına uygun olmadığı" ve bu sebeple "anlaşmanın iptal edileceği" belirtiliyor.

Aynı haberde Cohn'un, "Trump'ın masasından çaldım. Onu görmesine izin veremezdim. O belgeyi asla görmeyecek. Ülkeyi korumak zorundaydım." şeklinde kitaba yansıyan ifadelerine de yer verildi. Ayrıca Beyaz Saray yetkililerinin, mektubun Trump tarafından imzalanması durumunda ABD'nin çok gizli olan ve Kuzey Kore'nin muhtemel bir nükleer füze fırlatmasını yedi saniye içinde haber veren bir programı tehlikeye sokacağından endişe duyduğu iddia edildi.



NE OLMUŞTU?
NYT'de önceki gün "isimsiz" olarak yayımlanan "Trump yönetimi içindeki direnişin bir parçasıyım" başlıklı makaleyi kaleme alan kişinin Trump yönetimindeki üst düzey bir görevli olduğu ileri sürülmüştü. İmzasız makalede, "Trump'ın tam olarak anlayamadığı şey şu: Kendi yönetimindeki birçok üst düzey görevli, Başkanın gündeminin bazı kısımlarını ve kötü heveslerini bozmak için özenle çalışıyor. Bunu biliyorum çünkü ben de onlardan biriyim." ifadesine yer verilmişti.

Makaleye tepki gösteren Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, yazıyı "korkak bir makale" olarak nitelemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da makalenin yazarının derhal istifa etmesi gerektiğini belirtmişti.

Makalenin ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı James Mattis ve Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly gibi Trump'a yakın birçok isim, makaleyi sert şekilde eleştiren ve metnin kendileri tarafından yazılmadığını savunan açıklamalar yapmıştı.


Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!