Trump'ın başını ağrıtacak ifade: 'Sadakat bekliyorum' dedi

Güncelleme Tarihi:

Trumpın başını ağrıtacak ifade: Sadakat bekliyorum dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 23:36

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevine son verilen eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey perşembe günü Kongrede yapılacak oturumda Trump ile arasındaki "gerginliğin" sebeplerini anlatacak. Comey'nin, Senato İstihbarat Komitesi tarafından önceden yayınlanan ifadesinde, "Trump'ın kendisinden sadakat beklediğini" söylediği yer aldı. Öte yandan ABD'nin istihbarat direktörleri ABD Başkanı Donald Trump ile yaptıkları konuşmaların içeriklerini paylaşmayı reddederek, Trump'dan herhangi bir baskı görmediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, görevden alınan eski FBI direktörü Comey'nin yarın komite önünde vereceği yazılı ifadeyi kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre Comey, komite önünde, Trump'ın "kendisinden sadakat beklediğini" söylediğini, buna karşılık kendisinin herhangi bir tepki vermediğini dile getirecek. Söz konusu yazılı ifadede Comey, "Başkan, 'Sadakate ihtiyacım var, sadakat bekliyorum' dedi. Buna karşılık hareket etmedim, konuşmadım ya da yüz ifademi değiştirmedim. Sadece birbirimize sessizlik içinde baktık." ifadelerine yer verdi. Comey, bu olayın 27 Ocak tarihindeki bir yemekte gerçekleştiğini belirtti. FBI'ın Beyaz Saray ve ABD Başkanı karşısında bağımsız olması beklenirken Trump'ın bağlılık beklediğini söylediği iddiası, Comey komite önüne çıkmada Amerikan kamuoyunda tartışılmalara neden oldu.

'FLYNN YOLUNA GİTSİN... O İYİ BİR ADAM'
Ayrıca Comey, 14 Şubat'taki bir başka görüşmede Trump'ın kendisinden, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmayı sona erdirmesini istediğini de dile getirecek. İfadenin ilgili bölümünde Comey, "Başkan, Flynn'in Ruslarla görüşmesi bağlamında yanlış bir şey yapmadığını defalarca söyledi. Ayrıca, 'Umarım Flynn'in yoluna gitmesi için önündeki seçeneği görüyorsundur; o iyi bir adam, umarım bunun sona ermesine izin verirsin.' dedi." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca ifadeye göre Comey, Trump'ın isteklerini halihazırda yürüyen bir soruşturmaya karıştırmanın doğru olmayacağı konusunda FBI yönetiminin kendisiyle mutabık olduğunu ve aksi yöndeki taleplerin "endişe verici" olduğunu anlatacak.

RUSYA SORUŞTURMASI NASIL ETKİLENECEK?
Kamuya açık yapılacak oturumda Comey'e, hem görevine son verilmesi hem de Rusya soruşturması kapsamındaki iddialarla ilgili soruların yöneltilmesi bekleniyor. Amerikan kamuoyunun yanıtlarını merak ettiği sorularla ilgili ilk kez canlı yayınlanacak bir oturumda konuşacak Comey'nin söyleyeceklerinin Rusya soruşturmasının gidişatını önemli ölçüde etkileyebileceği ifade ediliyor.

Trump, Comey'nin görevine 10 Mayıs tarihinde son vermiş, Rusya'nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten FBI'ın 1 numarasının değişmesi, ABD kamuoyundaki Rusya tartışmalarını alevlendirmişti.

Haberin Devamı

'TRUMP'DAN BASKI GÖRMEDİK'
Öte yandan ABD'nin istihbarat direktörleri ABD Başkanı Donald Trump ile yaptıkları konuşmaların içeriklerini paylaşmayı reddederek, Trump'dan herhangi bir baskı görmediklerini kaydetti.

Eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'in Kongre'de yapacağı konuşmanın bir gün öncesinde ülkenin istihbarat direktörleri Kongre'de Senato İstihbarat Komitesi'nde senatörlerin sorularını yanıtladı. Oturumda, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Direktörü Michael Rogers, Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Dan Coats, FBI Direktörlüğüne vekaletlik eden Andrew McCabe ve Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein hazır bulundu.

Senatörler, Rogers ve Coats'a, Trump'ın Rusya ve ABD seçimleri hakkında yapılan soruşturmalar hakkında baskı yapıp yapmadığı yönünde sorular yöneltti ancak istihbarat direktörleri ısrarla sorulara cevap vermeyeceklerini dile getirdi.

Senatörlerin ısrarlı soruları üzerine Coats, "Asla istihbarata müdahale eden ya da yönünü değiştirmeye çalışan bir baskı hissetmedim." dedi.
ABD medyası, Trump'ın, Rogers'ı ve Coats'ı karşısına alarak "Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesi olmadığını kamuya açıklayın." dediğini iddia etmişti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!