Trump’a rağmen Selman hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Trump’a rağmen Selman hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2018 08:30

Trump yönetiminin gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yönelik suikastle ilgili açıklamalarından ikna olmayan ABD Senatosu, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ı cinayetin sorumlusu ilan eden bir tasarıyı oylamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasını öngören tasarı dün ABD Senatosu’na sunuldu. Prens Selman’ı Kaşıkçı cinayetinin suç ortağı ilan edecek tasarı, Cumhuriyetçi Parti’nin üst düzey senatörleri Lindsey Graham, Marco Rubio ve Todd Young’ın yanı sıra Demokrat Parti’nin üst düzey isimleri Dianne Feinstein, Ed Markey ve Christopher Coons’un imzasını taşıyor. ABD Senatosu’nun kararları arasında ‘basit tasarı’ olarak sınıflandırılan ve yasal bağlayıcılığı bulunmayan önerge, Prens Selman’ın ABD Senatosu’nun kayıtlarına ‘suçlu isim’ olarak geçmesi nedeniyle sembolik öneme sahip. ABD merkezli CNN International, tasarı hakkında “En üst düzey senatörler Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan’ı cezalandırmakta oldukça istekli” ifadesini kullandı. Selman’ı ‘suçlu’ olarak gören ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker, CIA Direktörü Gina Haspel’in Senato’daki kapalı oturumda verdiği ifadeyi “12 yıl boyunca duyduğum en net CIA sunumu” ifadesiyle değerlendirdi. Corker, kapalı oturumun hemen ardından Selman’ın bir mahkemede yargılanması durumunda 30 dakika içinde hüküm giyeceğini ifade etmişti. Haspel’in 4 Aralık’ta Kaşıkçı cinayetine ilişkin verdiği kapalı oturumun ardından bazı senatörler, cinayetinin emrini Prens Selman’ın verdiğine dair şüphelerinin kalmadığını dile getirmişti.

Haberin Devamı

‘TRUMP VETO EDEMEZ’

Tasarının kabul edilmesi durumunda, yasal bağlayıcılığı bulunmayan kararın ABD Başkanı Trump tarafından veto edilme ihtimali bulunmuyor. Ancak Senato’da Suudi Arabistan’a silah satışının askıya alınması için getirilmesi planlanan bir diğer yasa tasarısının Trump tarafından veto edilip edilmeyeceği merak konusu. ABD Kongresi’nin Yemen krizi ve Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan’a yönelik adımları pazartesi gününden itibaren görüşmeye başlayabileceği belirtiliyor. Prens Selman’ı ‘suç ortağı’ olarak gösteren kararın, Suudi Arabistan’a karşı hazırlanması muhtemel bir yaptırım paketine ‘gerekçe olarak’ dahil edilmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘DEMOKRAT OLSALARDI...’

Tasarının ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis’in ‘aksi yönde’ görüş bildirmelerine rağmen Kongre’nin sert adımları gündemine getirmesi dikkat çekiyor. Kaşıkçı konusu, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Trump yönetimini açık bir şekilde karşısına aldığı ender konulardan biri oldu. Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, Mattis’in cinayetin Prens Selman tarafından işlendiğine yönelik ‘açık delil’ (smoking gun) olmadığı yönündeki sözlerini eleştirerek, “Bu cinayette ‘ucu tüten bir testere’ (smoking saw) var” ifadesini kullanmıştı. Graham, “Eğer Mattis ve Pompeo Demokrat Partili olsaydı, onları Suudi yönetiminin çıkarlarına hizmet etmekle suçlardım” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE TASARIDAKİ KRİTİK İFADELER

Karar, Kaşıkçı cinayeti esnasında güvenlik güçlerinin Prens Selman’ın kontrolü altında olduğunu tespit eder.

Senato, eldeki kanıtlar ve analizler temel alındığında, Prens Selman’ın Kaşıkçı cinayetinin suç ortağı olduğundan son derecede emindir.

Karar, ABD hükümetini ve uluslararası kamuoyunu, Prens Selman dahil olmak üzere Kaşıkçı cinayetine karışan herkesi sorumlu tutmasını teşvik eder.

Karar, Suudi hükümetine, Husi hareketinin temsilcileriyle Yemen’deki savaşı bitirmek için doğrudan müzakere etmesi yönünde çağrı yapar.

BAKMADAN GEÇME!